NASTAVNICI U PROJEKTU PRIPREMA UČENIKA ZA ZANIMANJA BUDUĆNOSTI

Grupa nastavnika Srednje mješovite škole iz Petnjice, Izabela Adrović i Mirela Ćeman i iz OŠ “Mahmut Adrović” nastavnica Elmaza Muratović, priključili su se Međunarodnom projektu „Innovate Your Dreams 2019”.

“Cilj projekta je da pomogne učenicima da razumiju i da se pripreme za zanimanja budućnosti. Projekat se bavi promocijom tri od ukupno 17 Održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija. Primjenjuju se PBL, STEM i SGD učenja. Projektne aktivnosti trajaće sedam nedjelja i naročito ističu sljedeće kompetencije učenika ‒ komunikacija, saradnja, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, kreativnost i inovativnost, digitalne kompetencije”, istakla je za portal radija Izabela Adrović, profesor petnjičke Srednje mješovite škole i dodala da je čast biti dio globalnog projekta koji prate evropske standarde.

Ovaj projekat okuplja nastavnike iz čitavog svijeta i trenutno je prijavljeno oko 60  zemalja, 1.700 nastavnika i 100.000 učenika.

U projekat je uključeno 105 nastavnika i 2.657 učenika iz crnogorskih osnovnih i srednjih škola.

Teme projekta su zanimanja budućnosti koja još uvijek ne postoje, uloga tehnologije u svijetu promjena, industrije budućnosti, SDGs. Osnivači ovog projekta su Khurram Whiz, nastavnik iz Pakistana i Rania Lampou, nastavnica iz Grčke, ovogodišnja finalistkinja za nagradu Global teacher prize, nagrada za najboljeg nastavnika svijeta. . Svi učesnici, nastavnici i učenici dobiće sertifikate nakon realizacije projekta.

DENIS BOŽOVIĆ