UČENICI PETNJIČKE ŠKOLE NA TAKMIČENJU POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

Mirhela Rastoder, Melisa Hodžić i Ajdin Muratović

Učenici trećeg razreda Srednje mješovite škole u Petnjici Mirhela Rastoder, Melisa Hodžić i Ajdin Muratović su nedavno učestvovali na takmičenju u Podgorici,   organizovanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Mirhela Rastoder, Melisa Hodžić i Ajdin Muratović

Učenike je za takmičenje pripremala mentorka Daliborka Božović.  Oni su kazali da cilj takmičenja nije bilo putovanje u Berlin, već upoznavanje sa vršnjacima, razmjena iskustva i mišljenja kao i saznanja iz oblasti ljudskih prava.

“Takmičenje je okupilo 81 učenika iz 27 škola i 20 opština sa teritorije Cne Gore, a naš cilj je bio da predstavimo opštinu i školu. Posjetili smo 10 institucija u kojima smo učili o ljudskim pravima, a najviše odgovora dobili smo na Fakultetu političkih nauka. Mislim da je faktor sreće bio presudan da sa takmičenja dođemo bez nagrade”, kazala je Melisa Hodžić.
“Na takmičenju smo upoznali puno vršnjaka, a to je bila i prilika da razmijenimo iskustva. Poručio bih svim srednjoškolcima da ne biraju vid takmičenja već da učestvuju. Zahvalni smo mentorki koja je radila sa nama i predvodila nas”, kazao je Ajdin Muratović.
“Naučili smo koja su to najvažnija ljudska prava, a najvažnije po meni je da svako ima pravo da živi slobodno, da sam djeluje i da živi u ekološkoj sredini. Ovo je prvi put da učestvujemo na takmičenju”, kazala je Mirhela Rastoder.
Obilježavanje ovog datuma i takmičenje organizovali su Evropska komisija u Crnoj Gori, kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vlada CG i Info centar.
ALDIJANA NOVALIĆ