PETNJICA U FRANKFURTU USPJEŠNO PREDSTAVLJENA

U subotu 1.decembra u prostorijama generalnog konzulata  Crne Gore u Frankfurtu/M, Crnogorsko njemačko udruženje građana Monte-Hess u saradnji sa Generalnim konzulatom i opštinom Petnjica promovisali su „Bihorski ćilim“.

 

 U prepunoj sali konzulata, prezentovan je bihorski ćilim kao dio nematerijalne kulturne baštine Crne Gore. U prezentaciji su učestvovali: Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić, konzul Dejan Vuković, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i autor projekta Ismet Latić, a medijator programa je bio Vojo Jestrović. Na skupu su pored pomenutih, prisustvovali i: predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima, Nenad Popović kao i brojni predstavnici udruženja iz dijaspore.

Bila je to prilika da se prisutni upoznaju sa dosadašnjim aktivnostima oko valorizacije bihorskog ćilima ali i planovima za dalji razvoj ovog projekta i valorizaciju kulturnih potencijala, kako opštine Petnjica, tako i cijele Crne Gore. Za ovu priliku su urađene prigodne brošure koje su podijeljene prisutnim gostima.

Direktor Uprave za dijasporu je istakao zadovoljstvo što je u prilici da učestvuje u prezentaciji kulturne baštine Crne Gore i da je jedan od primarnih ciljeva Uprave za dijasporu da vodi računa o očuvanju i promociji, bogate kulturne baštine Crne Gore, među iseljenicima i dijasporom i da je to najbolji garant očuvanja dobrih veza sa matičnom državom.

Genarlni konzul, Branislav Karadžić je istakao da, konzulat i ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore su u službi svih građana Crne Gore i da je kulturna diplomatija jedan od bitnih segmenata kojoj se posvećuje posebna pažnja. Izrazio je i zadovoljstvo što u povodu promocije bihorskog ćilima, sala konzulata u Frankfurtu nikada nije bila posjećenija. Što je, još jedan pokazatelj da su se odlučili na dobar potez, kada su pozvali opštinu Petnjica da organizuju ovu promociju.

Konzul, Dejan Vuković je u nadahnutom govoru iznio prelijepe stihove posvećene bihorskom ćilimu i jedan je od inicijatora ove promocije. Predsjednik udruženja Monte-Hes, koje je ujedno uz konzulat, organizator izložbe, veoma uspješno je vodio promociju i na kraju je autor projekta Ismet iko Latić, imao dužu prezentaciju u kojoj je sažeto govorio o primarnim ciljevima valorizacije, zaštite i dalje promocije i unapređenja ambijenta da se ovo nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, po kojem je opština Petnjica već brendirana, dalje promoviše i da se pored promocije, razvijaju projektne aktivnosti koje će dovesti do: ekonomske valorizacije, dalje međunarodne promocije i nominacije na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Kao i izgradnje kuće bihorskog ćilima ili regionalnog muzeja, kojim bi se obezbijedili uslovi za dalje očuvanje ovog kulturnog blaga ali i stvaranja benefita koji će koristiti, svim ženama koje su nosioci voe plemenite vještine i najviše su doprinijele da se mi danas sa ponosom prepoznajemo kroz ovo izuzetno vrijedno kulturno dobro. Bila je to prilika da se autor projekta, Ismet Latić, zahvali institucijama i pojedincima koji su dali doprinos u dosadašnjem razvoju i implementaciji projekta. Izalganje je bilo prožeto i crticama iz prošlosti Bihora a koje su vezane za ovaj zavičaj i ćilim koji je nastao u ovom kraju.

Na kraju su predsjednik opštine, Samir Agović i predsjednik  SO, Mehmed Meša Adrović, organizatorima i istaknutim aktivistima koji su obezbijedili ovu promociju dodijelili prigodne zahvalnice.

Na kraju ističemo poseban doprinos pojedinaca koji su finansijski pomogli da se ovaj projekat uspješno promoviše u Frakfurtu a to su pored ostalih, vlasnik uspješne firme BIHOR GmbH iz Frankfurta g-din Muhmed Agović, koji je dao veliki doprinos, kao i predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima, dr Nenad Popović.