ĐUKANOVIĆ: VIŠE PROJEKATA ZA BOLJE SNABDIJEVANJE STRUJOM

Direkotor CEDIS-a i predsjednik Opštine Petnjica, Đukanović i Agović u studiju Radija Petnjica

Izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović su na radnom sastanku u Petnjici razgovarali o problemima sa snabdijevanjem električnom energijom na teritoriji opštine.

Agović je konstatovao da svaki radni sastanak održan sa izvršnim direktorom CEDIS-a urodi plodom i da se stanje sa električnom energijom poboljša, kao i to da se u protekle dvije godine stanje popravilo, mada nedovoljno.

Sastanak u Opštini predstavnika CEDIS-a i lokalne uprave

„Svi znamo da je Vlada Crne Gore opredijelila 50 miliona eura koji će CEDIS-u biti na raspolaganju za obnavljanje električne mreže. U narednom periodu ćemo raditi na popravljanju nikskonaponske i visokonaponske mreže. Pored izvršnog direktora CEDIS-a i Vlada Crne Gore i ministar poljoprivrede su uočili da je na području naše opštine prioritetno obnoviti mrežu kroz nove projekte, pa ćemo imati pilot projekte. Sastanak je bio prilika da se osvrnemo na potrebu izgradnje trafostanice za snabdijevanje energijom na teritoriji naše opštine od 35 kV. Izgradnju tog objekta bilo je potrebno predvidjeti planskim dokumentima pa očekujemo usvajanje prostornog plana“, kazao je Agović u razgovoru za Radio Petnjica.

Đukanović je naglasio da razumije probleme koji traju duži niz godina kada je riječ o električnoj energiji u Petnjici.

„Sa aktivnostima na terenu smo pokazali da ozbiljno želimo i ozbiljno mislimo da unaprijedimo snabdijevanje u Petnjici, dok sa druge strane nijesmo zadovoljni dinamikom svih dogovorenih radova, jer su neki realizovani pravovremeno i kvalitetno, dok neki nijesu.  Sve što nije realizovano biće sprovedeno u kratkom periodu, pa je konkretno odogovoreno da se radi na dvosistemskom razdvajanju voda od Police do Paljuha i Petnjice, nakon čega će sigurnost snabdijevanja značajno biti unaprijeđena. Izvođača smo našli, još su nam potrebne dozvole da se radi na nekim parcelama, a radovi će biti završeni do proljeća. Sa druge strane imamo aktivnost koju je Vlada predvidjela kroz Program adaptacije desetokilovoltne mreže, pa ćemo zajedno sa opštinom uraditi deset kilovoltnih vodova, a adaptacija podrazumijeva zamjenu stubova, kao i sve opreme uključujići i provodnike. Imamo i namjeru da u toku iduće godine zajedno sa Opštinom i uz njenu podršku počnemo izgradnju pet trafostanica“, kazao je Đukanović za Radio Petnjica.

On je dodao ja je projekat 35kV trafostanice velika investicija te da je Opština odradila svoj posao i CEDIS-u proslijedila prostorni plan.

“Investicija je veća nego aktivnosti koje obično sprovodimo, jer je potrebno uložiti do dva miliona. Za ovu investiciju ne možemo reći da će se realizovati u 2019 godini, ali za realizaciju postoji velika realnost, dok se tačno rokovi ne mogu kazati”, rekao je Đukanović.

Govoreći o drugim projektima u vezi sa rješavanjem problema napajanja električnom energijom, direktor CEDIS-a je rekao da su dva pilot projekta odobrena i to dalekovodi ka katunu Pločnik i Crno vrelo, gdje se podrazumijeva izgradnja dalekovoda oko dva km sa pratećom trafostanicom.

“Priča koju pričamo ne vrijedi mnogo, jer građani ne vjeruju dok ne vide radove na terenu pa je zato potrebno sve to fizički sprovesti“, dodao je Đukanović.

ALDIJANA NOVALIĆ