PETNJIČKI PČELARI U BUGARSKOJ

1
324
Sabro Ramčilović i Rifat Agović.

Grupa od 70 pčelara iz Crne Gore je prošle nedelje, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Saveza pčelarskih organizacija, otputovala u još jednu studijsku posjetu Bugarskoj, među kojima su bila i dva pčelara iz Petnjice Sabro Ramčilović i Rifat Agović.

Sabro Ramčilović, predsjednik NVU “Udruženje pčelara Bihor Petnjica”,  pedesetsedmogodinjak iz Lagatora pčelarstvom se bavi i više od 15 godina.

“Ovim se bavim više od petnaest godina, a od prvog dana je preovladavala volja za pčelarstvom, tako da je to danas već duži niz godina u ovom poslu sa zadovoljstvom. U početku sam imao jedno pčelinje društvo, a sada ih imam oko 50. U pčelarstvu ne možeš uspjeti ako nemaš jaku volju da se ovim baviš i ja uvijek mlade pčelare savjetujem da ovim ne počinju da se bave, ako nemaju volju da se posvete pčelinjaku”,  kazao je Ramčilović.

U pčelarstvu naiđu teškoće, loša i dobra godina, ali voljni pčelar uvijek savlada prepreke pa je zadovoljan.

“Pčelarstvo iziskuje i puno ulaganja i posla, a ja sam već ušao u godine. U odnosu na prethodne tri godine ova je bila dobra, jer u ove prve tri nije bilo prinosa meda. Od 15. jula padala je kiša pa su se pčele morale same prehranjivati, ali uprkos tome bilo je oko pet kg meda po društvu”, kazao je Ramčilović.

Kao glavnu predsnost bavljenja pčalarstvom na ovim područjima izdvaja to što okolina nije zagađena, već je zdrava i očuvana, pa se lako prehrane u ljetnjem period, dok u zimskom pčelari nabavljaju prehranu iz “Kuće meda”.

O posjeti Bugarskoj i Ramčilović i Agović su govorili kao o posebnom iskustvu  za sve  pčelare, jer je to  bila prilika za razmjenu iskustva u dijelu tehnika i tehnologija pčelarenja, metoda borbe protiv bolesti pčelinjih društava, ispunjavanja standarda EU u pčelarenju, deklarisanju i stavljanju na tržište meda kao i o svim drugim prednostima i razlikama u pčelarenju u Crnoj Gori i Bugarskoj.

“Prilikom posjete imali smo priliku da upoznamo i vidimo nove metode pčelarenja”, kazao je Ramčilović.

Agović se pčelarstvom bavi tri godine i ističe da mu je to hobi, dok o iskustvima prilikom posjete govori da se pčelarenje između ove dvije države ne razlikuje mnogo, samo da su u njihovoj državi povoljniji i bolji uslovi za pašu pčelama.

“Pčelarenje je slično sa načim načinom pčelarenja, samo je kod njih bolja paša što utiče na veći prinos meda. Imali smo priliku da posjetimo pčelara koji posjeduje 1000 pčelinjih društava, a od njih uspije da sakupi oko 30 tona meda. Polja kukuruza i suncokreta su pogodna za razvoj ove grane poljoprivrede, a i to svakako utiče na zdrav i kvalitetan prinos meda”, kazao je Agović.

Prilikom posjete potpisan je sporazum  o saradnji između crnogorskih i bugarskih pčelara pa se u narednom periodu očekuje njihova posjeta Crnoj Gori.

ALDIJANA NOVALIĆ

1 COMMENT

LEAVE A REPLY