KUD “BIHOR” ODUŠEVIO PUBLIKU U KALESIJI

Kulturno umjetničko društvo „Bihor“ iz Petnjice je proteklog vikenda bilo gost opštine Kalesija u okviru manifestacije „Kalesijsko ljeto 2018“. U petak je održano veče folklora na kojem su nastupila dva društva, KUD „Bihor“ iz Petnjice i KUD „Biser“ iz Tojšića. Kalesijsku publiku su oduševili svojim koreografijama posebno gosti iz Petnjice spletom narodnih igara iz Crne Gore i Sandžaka.

Za petnjičane upriličen je prijem u kabinetu opštinskog načelnika Seada Džafića. Sa delegacijom iz Crne Gore bio je i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, kojem je Izet Bukvarević, predsjednik Upravnog odbora JU BKC „Alija Izetbegović“, na poklon uručio umjetničku sliku.

Drugog dana boravka u Kalesiji, subotu, KUD Bihor je nastupio i na Međunarodnoj smotri folklora koju je u Tojšićima organiziralo KUD „Biser“.

“Tokom boravka u Tuzli za opštinsku delegaciju i članove Kud-a “Bihor“ upriličena je posjeta Turističkoj organizaciji Tuzla gdje nas  je primio direktor Edin Jahić upoznavši nas sa aktivnostima turističke organizacije  da bi  kasnije zajedno sa nama obišao sve znamenitosti kojima se diči Tuzla od kapije, preko starog tuzlanskog trga, ostataka starog načina vadjenja soli, spomen park i spomenik bana i kralja Tvrtka Kotromanića  do panonskih jezera sa starim sojenicama”, izjavio je za portal radija, Sinan Tiganj, direktor KUD Bihor nakon povratka iz Kalesije.

“Ovom prilikom bih se zahvalio i našim uvaženim intelektualcima koji žive i rade u Tuzli dr Isatu Skenderoviću koji je bio kordinator našeg gostovanja, dr Azemu Kožaru, profesorima Mirsadu Pačarizu i Senabiji Šabotić–Sulejmanović i njenom suprugu dr Smaju koji si bili sa nama od našeg dolaska  pa svedo polaska iz Tuzle i koji su nam priredili ručak u čuvenoj “Bosanskoj kući“ na ulazu u Tuzlu. U večernjim satima nasupili smo na VI Međunarodnom festivalu folklore u Tojšićima zajedno sa još pet društava iz Bosne i oduševili publiku ovog prelijepog mjesta. Tom prilikom naš domačin je uručio zahvalnice za ućešće na ovom Festivalu dok je gospodinu Hamdiji Smajiću snimatelju i fotografu uručena zahvalnica od Kud-a “Bihor” za dugogodišnju saradnju. Na ovoj manifestaciji potekla je ideja da se pobratime naša društva što će, nadamo, se biti potvrđeno na organima društva. Kud “Biser“ na čelu sa predsjednikom Mehmedom Hodžićem se pokazao kao pravi domaćin što je na naše članove ostvilo poseban utisak sa ovog putovanja, kao i posjeta Memorijalnom centru “Potočari“ kod Srebrenice”, istakao je Sinan Tiganj.

DENIS BOŽOVIĆ