“POSEBNA JE CRNA GORA” U PETNJICI

Sinoć je u Centru za kulturu u Petnjici otvorena prirodnjačka izložba „Posebna je Crna Gora“ koju je otvorila direktorica Prirodnjačkom muzeja dr Lidija Polović.

Ona je istakla da joj je drago da je u prilici da nakon izložbe u Cetinju, Nikšiću, Podgorici  prvi put otvori izložbu u Petnjici i publiku upoznaju sa bogatstvom Crne Gore i njenih speifičnosti.

„Obaveza Prirodnjačkog muzeja i svih nas iz resora kulture je da afirmišemo kulturno i priridno blago Crne Gore. U misiji da ovdje napravimo izložbu podržalo nas je Ministarstvo kulture, dok su Opština Petnjica i Centar za kulturu širom otvorili vrata da nas ugoste, a posebno zadovoljstvo nam je što je naša izložba dio jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovog kraja „Bihorskog kulturnog ljeta“. Nadam se da će se saradnja nastaviti i u buduće“, kazala je direktorica muzeja dr Lidija Polović.

Na izložbi je predsjednik Opštine Samir Agović istakao da je ona od velikog značaja za cjelokupnu manifestaciju “Bihorsko kulturno ljeto“.

„Bihorsko kulturno ljeto je ovom postavkom dobilo na kvalitetu ponude i izazvalo interesovanje publike. Ova izložba nosi naziv „Čudesna je Crna Gora“, ali ja bih ipak kazao da je ovo jedinstvena Crna Gora jer je izložbi prethodio promišljen i otvoren razgovor sa ministrom kulture Bogdanovićem i direktoricom Prirodnjačkog muzeja, Polović o potrebi da se petnjičkoj publici predstavi muzej sa svojim bogatim eksponatima. Značajno je to što će naša djeca u osnovnom i srednjoškolskom uzrastu imati priliku da u prvim danima septembra pogledaju izložbu pa će ona poslije toga sasvim sigurno poprimiti edukativni karakter“, kazao je predsjednik Opštine Samir Agović.

Među izloženim eksponatima naći će se i mnogi primjerci koji žive ili se mogu naći na ovom području.

Cilj izložbe je da posjetioce upoznaju sa osobenostima crnogorskog bio i geodiverziteta, a naročito mlađe naraštaje i da im skrenu pažnju na to da žive i odrastaju u izuzetnom kutku svijeta. Poseban akcenat je na endemičnim i rijetkim vrstama koje su u svjetskim biološkim i geološkim krugovima prepoznate kao crnogorski simboli.

ALDIJANA NOVALIĆ