FESTIVAL ZAVIČAJNE STAZE: PRVA NAGRADA RAVNOPRAVNO PRIPALA REBEKI ČILOVIĆ I ULVIJI MUŠOVIĆ

U okviru XI Festivala „Zavičajne staze Bihor“ u Petnjici je sinoć  održana književna svečanost  „Veče nagrađenih pisaca“ za priču inspirisanu Bihorom i promocija knjiženog opusa pjesnika i pripovijedača Elvedina Nezirovića iz Mostara.

Žiri u sastavu Zuvdija Hodžić, Sofija Kalezić, i Elvedin Nezirović je od 38 šifriranih rukopisa koji su pristigli na Konkurs za najbolju neobjavljenu priču inspiriranu Bihorom, odlučili da prvu nagradu ravnopravno dijele Rebeka Čilović za priču „Rane“ i Ulvija Mušović za priču „Kosač“.

Druga nagrada Festivala pripala je Saladinu Dinu Burdžoviću za priču „Ista krv“, a treće Ljerka Petković za priču „Zeleo volim te zeleno“.

Specijalnu nagradu za autentičnost pripovijedanja osvojio je Safet Sijarić sa pričom „Igbal i brez igbal“.

Lauratima su uručene diplome i plakete, rad akademskog vajara Adina Rastodera, a novčani dio nagrade uručili su predstavnici Zavičajnog kluba Bihor iz Luksemburga, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i Bošnjačkog donatorskog fonda iz Luksemburga.

Cjelokupna ovogodišnja manifestacija imala je naziv „Umjetnost je sumnjiva“, pa je o tome govorio urednik festivala priče Mirsad Rastoder.

„I te kako je sumnjiva umjetnost, a to je pokazao XI Festival priče Zavičajne staze. Kako drugačije da vam objasnimo činjenicu da se, u periodu silnih deklaracija o razvoju kulture na sjeveru Crne Gore, a uprkos nedostatku institucionalne podrške, u Bihoru ipak održava kulturna manifestacija koja po vrijednosti nadmašuje nivo sličnih programa u velikim gradovima. Tokom minulih mjesec dana u Petnjici su održani kulturni događaji zahvaljujući onima koji ne prihvataju floskulu „Ako se snađeš, ti si uspješan čovjek. Kako, kojim sredstvima niti kojim putem manje je važno, važno je da sebi obezbijediš bogatstvo“. Pokušali smo se tome ovdje u Bihoru odupremo i borimo se za povratak kulturnim vrijednostima koje su opšte međunarodno dobro, a mogu biti i lokalno izvorište ideja za napredak“, kazao je Rastoder.

Uz slavu riječi, knjige i pripovijedanja u svečanom programu nastupili su pjesnici Elvedin Nezirović, Rade Jolić, Enver Muratović, Radoman Čečović, Edin Smajilović i Dijana Tiganj, kao i ženska klapa O'DIVE iz Berana i profesorica harmonike Anela Čindrak koja živi i radi u Bratislavi.

O književnom opusu Elvedina Nezirovića govorili su Kemal Musić, Rebeka Čilović i Selma Rastoder.

ALDIJANA NOVALIĆ