SKUP LIČINA U SARAJEVU

Povodom predstojećeg skupa „Bratstva Ličina“ koje se organizuje u Sarajevu, gosti Radija Petnjica bili Rifat Ličina, generalni sekretar udruženja „Bratstva Ličina“ i Rifat Ličina, predsjednik pododbora za sjeverni dio Crne Gore.

Skup će se održati 04.08.2018. godine u Sarajevu.

„Udruženje bratstva organizovano je 2012. godine jer je postojala želja da se družimo, a tada je održan i prvi skup nas bratstvenika, gdje se skupi oko 1000 ljudi. Cilj nam je bio da napravimo mrežu. Imamo odbor bratstva u dijaspori i tri pododbora u Crnoj Gori.  Pod prezimenom Ličina spadaju i neka druga prezimena: Mekići, Alihodžići, Kujovići, Hazirovići, Kejmendi, Krasnići, Metin, Demirok, Usćupi i Balkan. Ta prezimena su postala u sto godina, a prezimena su nastala tako što su bratsvenici odlazili u druge zemlje i bio je uslov da bi tamo opstali da mijenjaju prezime. Kada je u pitanju dijaspora imamo pododbore za Tursku, Njemačku, Luksemburg i Francusku, Skoplju, a jedan od jačih je u Novom Pazaru. Poznato je da iz Radmanaca potiču svi Ličine, pa su naseljavali druge djelove zbog egzistencije“, kazao je Rifat. H. Ličina.

Rifat H. Ličina potiče iz pododbora u Novom Pazaru koji broji 270 domaćinstava sa više od preko 1000 članova, a ovaj pododbor je jedan od najorganizovanih i najbrojnih  cijelog bratstva.

Rifat S. Ličina govorio je o šestom bratstveničkom skupu.

„Sve odluke vezane za skup donosimo na sjednicama Upravnog odbora. U ove godine se organizuje u Sarajevu zato što i tamo imamo puno članova. Prošle godine je bio u Novom Pazaru, pa smo organizovali kolektivni prevoz, pa i ove godine radimo na tome. Takođe smo u pregovorima sa „Vilom Ličina“ kako bi obezbijedili spavanje. Zainteresovani se mogu javiti Jasmini Ličini, blagajniku na broj 067/277 744 ili meni na broj 067/605223“, kazao je u svom gostovanju Rifat S. Ličina.

Bratstvo Ličina je poznato i po „Ličinskom kolu“, sa kojim  je KUD Bihor na predstavljanju u dijaspori ostvario četvrto mjesto za koje je Ibiš Kujević radio koreografiju.

ALDIJANA NOVALIĆ