MLADI POLJOPRIVREDNICI KOD AGOVIĆA: OVAKO SE BORI PROTIV RASELJAVANJA

Mladi poljoprivrednici sa čelnicima Opštine Petnjica

Danas je predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović primio 12 mladih poljoprivrednika sa područja Bihora koji su ostvarili pravo na podsticajne mjere od Ministarstva poljoprivrede.

“Drago mi je što su mladi poljoprivrednici ostvarili pravo na podršku od ministarstva, to što su se opridijelili za ovaj poziv i ostali ovdje, jer se sa ovim otvaraju nova radna mjesta. Ovo je konkretan i najbolji vid zadržavanja mladih. Činimo velike napore da razvijemo ruralnu infrastrukturu, održavamo puteve, dijelimo društava pčela, plastenike, popraljamo uslove na katunima i činimo još dosta toga kako bi poboljšali uslove života u opštini. Ovih 14 poljoprivrednika je dobilo 140.000 eura, što nije uopšte malo. Ovom prilikom želim da se zahvalim i ministartsvu poljoprivrede i ministru Simoviću. Pored podrške koju su dobili od ministarstva, poljoprivrednicima iz Bihora nudimo svaki vid podrške i pomoći”, kazao je Agović.

Na sastanku sa poljoprivrednicima predsjednik je posebno naglasio da pored ovih imaju i druge mogućnosti korišćenja investicija kroz IFAD projekte ili neke druge programe.

“Jedna od tih program je prekogranična saradnja sa Albanijom i podrška malinarstvu. U sklopu podrške podrazumijeva se obezbjeđivanje kompletne opreme neophodne za sadnju malina, zatim obezbjeđivanje sistema za navodnjavanje. Uslov za aplikaciju je posjeded 15 hektara zemlje. Takođe imamo kroz IFAD program podršku za klastere za proizvodnju mesa i krompira. Predviđena pomoć je u iznosu od 1.500 eura. Ovo je znak da imamo potencijala da uspijemo u poljoprivredi jer ministarstvo poljoprivrede svake godine izdvaja značajna sredstva za podršku, gdje Petnjica kao jedna od najmanjih opština ne izostaje”, kazao je Agović.

Pored podrške koju izdvaja ministarstvo na nivou države, ove godine je budžetom predviđeno i 25.000 eura kao direktna pomoć poljoprivrednicima.

“Raduje me saznanje da su u Petnjici dodijeljeni plastenici na površini od jednog hektara, sa čime se može pohvaliti malo koja opština u Crnoj Gori”, kazao je Muslija Kalić, podpredsjednik Opštine Petnjica.

Prilikom izrade biznis planova i apliciranja za podsticajne mjere Ministarstva poljoprivrede najviše zasluge ima Odjeljenje poljoprivrede i ruralnog razvoja i Agrobiznis centar u Petnjici.

“Drago mi je što je rezultat zalaganja ovakav. Ovo je zajednički uspjeh, jer smo djelovali u izradi biznis planova. Od ukupno 16 urađenih biznis planova, prošlo je 14, što za jednu od najmanjih opština u Crnoj Gori uopšte nije malo”, kazao je Adis Ličina, rukovodilac odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u Petnjici.

ALDIJANA NOVALIĆ