ADNAN MUHOVIĆ VRAĆEN NA POSAO

Adnan Muhović

Upravni sud Crne Gore donio je presudu na osnovu koje se poništava odluka Skupštine opštine Petnjica kojom je 17. marta prošle godine Adnan Muhović smijenjen sa mjesta predsjednika lokalnog parlamenta.

Muhović je 17. marta 2017. godine smijenjen glasovima odbornika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata. Inicijativa za smjenu Muhovića pokrenuta je zbog njegovih izjava da je Njegoš genocidan pjesnik i da su Crnogorci mala nacija.

Presuda je donesena nakon što je Bošnjačka stranka podnijela tužbu Upravnom sudu radi poništavanja pomenute odluke, uz tvrdnju da su prilikom održavanja sjednice na kojoj je smijenjen Muhović prekršeni Statut i Poslovnik o radu Skupštine opštine Petnjica.

Sud je naložio da se u ponovnom postupku otklone utvrđeni nedostaci vezani za smjenu Muhovića. Zbog nedostataka obrazloženja, odnosno zbog povrede pravila postupka koja je mogla biti od uticaja na zakonitost odlučivanja, osporena odluka je poništena kao nezakonita.

“U ponovnom postupku tuženi organ će otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovom presudom, uzimajući u obzir i navode iznijete u tužbi, te nakon toga, shodno obavezi iz člana 56 Zakona o upravnom odboru, donijeti novu, zakonitu odluku”, navodi se u obrazloženju presude Upravnog suda Crne Gore.

Sud je konstatovao da je tužba koju je podnijela Bošnjačka stranka osnovana i da u odluci o razrješenju Muhovića prije isteka mandata nijesu dati razlozi kojim bi se ta odluka opravdala.

U odluci se navodi da se Adnan Muhović razrješava funkcije predsjednika SO Petnjica zbog neobavljanja poslova u skladu sa zakonom, statutom i drugim aktima i narušavanja ugleda funkcije.

“Međutim, tuženi organ ne navodi razloge koji, s obzirom na utvrđeno činjenično stanje, potvrđuju donesenu odluku, niti navodi propise na osnovu kojih je riješio predmetnu upravnu stvar, a odnose se na razrješenje dužnosti predsjednika SO Petnjica”, navodi se u obrazloženju presude.