UČENICI I PROFESORI U PETNJICI DALI KRV

Maturanti Srednje mješovite škole u Petnjici, zajedno sa profesorima prvi put su organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi u Petnjici.

U prostorijama ambulante u Petnjici, bilo je više od 15 učenika srednje škole i profesora među kojima je bio i jedan mještanin Petnjice.

„Ove godine na Nastavničkom vijeću sam predložila da i mi možemo pokrenuti jednu takvu akciju dobrovoljnog davanja krvi, što su moje kolege podržale pa smo danas po dogovoru sa licima iz transfuzije iz Berana svi ovdje“, kazala je za portal Radija Petnjica profesorica Srednje stručne škole u Petnjici Elmaza Muratović.

Kolektiv profesora  kaže da rado podržavaju ovakvu inicijativu.

„Rado smo podržali inicijativu koleginice Elmaze, zato smo i mi danas tu da damo krv. Takođe želimo da uključimo mlade da prepoznaju ovaj humani gest i da pomognemo onima kojima je to zaista potrebno“, kazao je za portal Radija Petnjica profesor Almir Pljakić.

Zavod za transfuziju krvi ima poseban plan i program dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori koji se svake godine postepeno razvija, u periodu od proteklih deset godina.

„Danas je u Crnoj Gori procenat DDK oko 50%. Cilj je da i Crna Gora bude kao Makedonija, Hrvatska, Slovenija ili kao neka od zapadnih zemalja Evrope, gdje je procenat DDK na 100%, jer kod njih ne postoji praksa porodičnog davalaštva krvi, kao što je to slučaj kod nas. Sve srednje škole u Crnoj Gori su uključene u ovaj program, a srednjoškolska populacija čini oko 10 % ukunog DDK, što nije malo“, kazao je za portal Radija Petnjica načelnik u  odjeljenja Beranama u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore dr Budimir Ivanović.

ALDIJANA NOVALIĆ