IRFAN AGOVIĆ: KAKO DO SREDSTAVA ZA POVEĆANJE PROIZVODNJE U POLJOPRIVREDI

Irfan Agović

Petnjička lokalna uprava je raspisala program podsticajnih mjera koje obuhvataju mjere i aktivnosti za povećanje ukupne poljoprivredne proizvodnje na području opštine Petnjica. Tim povodom, gost u studiju Radija Petnica bio je Irfan Agović, samostalni savjetnik za poljoprivredu u Opštini Petnjica, koji je tom prilikom istakao da je cilj programa da se uz modernizaciju proizvodnje, povećanje kvaliteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, usmjeravanjem proizvodjača tržišnim uslovima i standardima EU, poveća broj zaposlenih u poljoprivredi, poveća iskorišćenost poljoprivrednih resursa i da poljoprivredu učini porodičnim preduzetništvom.

„Ovim Programom se utvrdjuju aktivnosti, projekti, korisnici, kriterijumi, uslovi, način i postupak ostvarivanja podsticajnih mjera, visina i potrebna dokumentacija za dobijanje podsticajnih sredstava, kao i nadzor nad korišćenjem budžetskih sredstava opštine Petnjica opredijeljenih za ove svrhe“, kazao je Irfan Agović i naglasio da podsticajna sredstva mogu koristiti isključivo  fizička lica sa prebivalištem i poljoprivrednom proizvodnjom na teritoriji opštine Petnjica.

Budžetom Opštine Petnjica, za sprovodjenje ovog Programa, planirana su sredstva u visini od  25 hiljada eura. Zainteresovani poljoprivredni proizvođači sa područja Bihora, mogu aplicirati do 15.maja, a kako je istakao Agović, ukoliko se pokaže neophodnim i budu se stvorili uslovi, rok za predaju dokumenata za neku od mjera može biti i produžen.

Lokalna uprava je budžetom opredijelila sredstva za sledeće:

Podsticajna sredstva u stočarstvu:

  1. Sufinansiranje kolektora za solarnu energiju – 1.685,00eura,
  2. Nabavka pastira – 2.520,00eura,
  3. Sredsta za licenciranje – 200,00eura,
  4. Posjeta sajmovima – 717,5eura.                                                                      Za Podsticajna sredstva za razvoj Voćarstva, lokalna uprava je predvidjela sredstva: 
  5. Nabavka sadnica šljive – 1.837,5 eura
  6. Nabavka živića jagode – 3.000,00 eura.                                                                  Budžetom su predviđena sredstva za Podsticajne mjere u povrtarstvu:
  7. Nabavka plastenika (Tunela) – 6.440,00 eura.                                                    Opredijeljena su i sredstva za Podsticajne mjere u pčelarstvu:
  8. Nabavka pčelinjih društava za početnike – 2.100,00 eura
  9. Manifestacija „Dani meda“ – 500,00 eura.                                                          Budžetom su takođe predviđena sredstva i za adaptaciju planinskih katuna i pomoćnih objekata u iznosu od 5.500,00 eura, a predviđena su i sredstva za nagrade uspješnim poljoprivrednim proizvođačima u iznosu od 500,00 eura.

„Neke od ovih podsticajnih mjera su već budžetom opštine i prethodnih godina bile zastupljene. Tu prije svega mislim na sufinansiranje kolektora za solarnu energiju, gdje smo u prošloj godini realizovali 33 projekta, nabavka sadnica šljiva smo u prošloj godini realizovali 900 sadnica za tri korisnika. Kada je riječ o nabavci plastenika odnosno tunela, u protekle dvije godine smo podijelili 30, a u prošloj godini smo podijelili 18 pčelinjih društava za šest korisnika. Iz godine u godinu, sve više spuštamo kriterijume kada je u pitanju uslov za apliciranje od strane naših poljoprivrednih proizvođača i tako dajemo doprinos da se afirmiše poljoprivredna proizvodnja u našoj opštini”, kazao je Irfan Agović.

DENIS BOŽOVIĆ