HUSEIN NOVALIĆ: MERAK MI JE DA UPREGNEM KONJA I DA OREM IAKO IMAM TRAKTOR

Za razliku od današnje omladine, koja kao prvu svoju aktivnost uči kako da koristi neku od savremenih tehnologija, Husein Novalić, vrijedni poljoprivrednik iz Bihora sjeća se drugačijeg djetinjstva i mladosti. Kao i svaka druga djeca koja su rasla u to vrijeme učili su drugačije zanate, počev od nabiranja slame, u planini Vlahovi da sječe drva, sije žito, pa sve do oranja njive sa konjima ili volovima, što i danas radi.

“Merak mi je da za malu njivu upregnem konja i da orem. Ništa je to u odnosu na njive koje smo nekada orali sa volovima da bi posijali žito, ovas ili kukuruz, a od toga je cijela porodica živjela”, kaže Bihorac koji i dalje koristi staru alatku “ralo”, u narodu poznatu kao “ralica”.

Preko zime ralo smjesti u “kolibu” dobro izolovanu od spoljnih uticaja da je ne bi kiše i snjegovi “izjeli”, kako bi “a svane proljeće” mogao izorati vrt.

“Konja držim da mi služi za ovakve manje poslove koje mogu i sa traktorom obaviti. Nekada se sa njim hljeb zarađivao i sve što smo imali da prenesemo on je bio glavno prevozno sredstvo. Skoro da nije bilo kuće koja ga nije posjedovala. Dođe gost da sjedi, prvo konja zavežemo i smjestimo, pa onda gosta dočekamo u kuću. Zavezan za obližnju ogradu uz plasu sijena dočekao bi jutarnje sate, sve dok se gost ne nasjedi ili prenoći”, priča Husein.

ALDIJANA NOVALIĆ