PETKOM KOD PREDSJEDNIKA: SAMIR AGOVIĆ – 80 ODSTO PROBLEMA RIJEŠIMO U KRATKOM ROKU

Razgovori građana sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem

Petak je rezervisan za prijem građana kod predsjednika opštine Petnjica. I pored toga što su vrata kabineta Samira Agovića otvorena za građane i drugim radnim danima, petkom od 9 do 11 časova je gužva ispred kancelarije predsjednika.

Stanovnici Bihora dolaze sa zahtjevima za razne vrste pomoći i rješavanje problema u njhovim MZ. Ovog petka su predstavnici građana zaseoka Ponor, Zeno Rastoder i Jusuf Kožar bili kod Agovića povodom sanacije puta Ponor – Sutjeska.

„Radi se o kritičnoj dionici puta i završetkom radova, biće omogućeno da se saobraća mnogo lakše i bezbjednije, a posebno u zimskim uslovima kada snijeg zna da bude dosta velik. Posebno je bila ugrožena bezjbednost učenika koji putuju od Ponora do Petnjice. Sa ovakvim rješenjem siguran sam da će biti svi građani zadovoljni i dalje ćemo se truditi da ovaj putni pravac održavamo“, kazao je Samir Agović.

Jusuf Kožar odmah nakon sastanka sa predsjednikom opštine, nije krio zadovoljstvo rezultatom razgovora, a posebno radovima koji se izvode na ovom putnom pravcu.

„Urađen je širok put, a pad je ublažen za četiri metra na sto metara. Ostalo je još da se kamen minira i sve će biti super. Nećemo imat više ni odrona, nit uspona a nit poledice“, istakao je Jusuf koji živi u BiH ali, kako kaže, zadržao je je crnogorskog državljanstvo i obnovio je staru kuću na Ponoru i često dolazi. Kako kaže Jusuf, kad god treba uvijek dođe da posjeti i pomogne.

„Dosta sam angažovan oko puta, oko vode i oko sela i uvijek sam tu da pomognem koliko se može pomoć“, kaže Jusuf Kožar.

Predstavnici MZ Bor su takođe bili kod predsjednika sa zahtjevom da se uputi urgencija prema CEDIS-su za rekonstrukciju niskonaponske mreže u zaseoku Dobrodole.

Predstavnici MZ Vrbica su se obratili sa zahtjevom za rješavanje problema u vezi putne mreže prema katunima, posebno za Ravnu goru – Tikove i prema katunima na planini Turjak.

Jedan broj građana je tražio pomoć za izgradnju i adaptaciju porodičnih kuća, štala i sl. Mladi bihorski farmeri su takođe iskoristili dan izdvojen za građane, pa su se interesovali oko mogućnosti za korišćenje bespovratnih sredstava u iznosu od 10 hidalja eura koje obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja za mlade poljoprivredne proizvođače koji su završili srednju poljoprivrednu i veterinarsku školu.

Nekoliko građana iz kategorije socijalno ugroženog stanovništva je takođe danas iskoristilo priliku da zatraži pomoć za neophodne medikamente kao i pomoć za školovanje učenika ili studenata.

Dio građana se obraća i za pomoć kod drugih državnih organa ali ima i onih koji se obraćaju za pomoć za neriješene međusobne sporove.

„Svim zahtjevima građana koji se obraćaju predsjedniku opštine prilazim sa puno odgovornosti, ozbiljnosti i trudim se da ispoštujem sve njih u mjeri u kojoj nam dozvoljavaju naši, kako finansijski tako i drugi potencijali. U svakom slučaju prema građanima se odnosim odgovorno i saopštim šta konkretno možemo da učinimo u odnosu na njihov zahjtev. Sama činjenica da veliki broj građana dolazi govori o tome da nam građani vjeruju i da osjećaju našu posvećenost za rješavanje tih problema i pitanja. Svi se mi u lokalnoj upravi osjećamo zadovoljnim ukoliko riješimo bilo koje pitanje koje od nas traže naši građani. Ako gledamo statistiku, onda možemo konstatovati da više od 80% zahtjeva riješimo u veoma kratkom roku. Ima onih zahtjeva koji nijesu realni i koji nijesu u nadležnosti lokalne uprave ali i kod takvih zahtjeva imamo razumijevanje i pokušavamo da zajedno sa strankom sagledamo problem na pravi način. Nakon iskrenog razgovora i naše iskrene namjere da budemo krajnje odgovorni i u takvim zahtjevima mnogi građani shvate da su okolnosti takve da je gotovo neomguće riješiti takvu vrstu problema“, kazao je za portal Samir Agović, predsjednik opštine Petnjica.    

DENIS BOŽOVIĆ