KONKURS ZA PRIČU INSPIRISANU ZAVIČAJEM

Organizatori Festivala priče “Zavičajne staze”, raspisali su konkurs za kratku priču inspirisanu zavičajem.

Cilj konkursa je podsticanje i promocija autora koji savremenim rukopisom mogu ući u krug spisateljskih sljedbenika Ćamila Sijarića, Ismeta Rebronje i drugih književnih velikana .
Književna nagrada Zavičajne staze – Bihor 2018 – dodjeljuje se za: neobjavljenu priču inspirisanu BIHOROM, inspirisanu ZAVIČAJEM.
Poželjno je da dužina priče ne prelazi pet strana u Wordu (veličina slova 12).
Konkurs je otvoren do 21. maja 2018. godine. Rezultati će biti objavljeni u medijima, a nagrade dodijeljene na završnici Festivala priče Zavičajne staze – Bihor 2018, u terminu od 2. do 8. avgusta ove godine u Petnjici.
Prispjele rukopise ocjenjuje žiri u sastavu: Zuvdija Hodžić, Sofija Kalezić, Elvedin Nezirović.
Tri najuspjelije priče po ocjeni žirija, biće nagrađene plaketom Festivala i novčanim iznosom od: I – 400 eura, II – 300 eura, III – 200 eura.
Nagrađeni i odabrani radovi biće štampani u zborniku Festivala.
Autori nagrađenih i odabranih rukopisa, samim učešćem pristaju da ustupe prava na objavljivanje njihovih priča u zborniku Festivala.
Konkurs je anoniman. Priče se šalju u četiri primjerka, pod šifrom. Šifra treba biti ispisana na poleđini omotnice u kojoj se priča šalje, kao i na prvoj stranici priče.
U istu pošiljku treba ubaciti poseban koverat označen šifrom, sa zapečaćenim podacima o autoru: ime i prezime, adresa, broj telefona, email adresa.

Radovi se šalju na adresu: Centar za seoski razvoj Petnjica, 84312, Petnjica, Crna Gora
sa naznakom: Za Festival priče Zavičajne staze – Bihor 2018.

Organizator Festivala
NVO Centar za kulturu „Bihor“, Petnjica.
Urednik programa
Mirsad Rastoder

ŽIRI

Zuvdija Hodžić

Zuvdija Hodžić, književnik, akademik,član je CANU. Rođen 1943. Objavio je knjigu poezije „Na prvom konaku”, knjige pripovijedaka „Gluva zvona” i „Neko zove”, romane „Gusinjska godina”, „Davidova zvijezda” i “Svi moji”, knjigu putopisa i reportaža „Jedan dan života” i knjigu esejističkih tekstova „To je to”. Romani i knjige pripovijetke objavljeni su mu na albanskom, a „Davidova zvijezda” na poljskom, slovenačkom i italijanskom jeziku. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda, nagrada „Pero Ćamila Sijarića” i „Stefan Mitrov Ljubiša”. Zastupljen je u u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Sofija Kalezić, profesor, rođena 1971. godine u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Podgorici, a studije književnosti na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Na istoj ustanovi magistrirala je (2001) i doktorirala (2005), na temi Nastavno proučavanje romana u osnovnoj školi, čime je stekla zvanje prvoga doktora metodike nastave jezika i književnosti u Crnoj Gori. Objavila je veliki broj radova iz domena nauke o književnosti .Od 2003. do 2007. godine boravila je u Čikagu, nakon čega je bila zapošljena na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, Filološko-umetničkome u Kragujevcu i Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Jedan je od koautora djela Književnost Crne Gore u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i član Društva mladih naučnika u istoj kulturnoj instituciji.

Elvedin Nezirović, književnik, rođen 1976. godine. Diplomirao na Pedagoškoj akademiji, odsjek za Bosanski jezik i književnost na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, kao i na Fakultetu humanističkih nauka, odsjek za Engleski jezik i književnost, također na Univerzitetu “Džemal Bijedić”. Objavio je dvije knjige poezije, “Bezdan”(2002) i “Zvijer iz hotelske sobe”(2009), priče “Toliko o tome”(2013) i roman “Boja zemlje” (2016)Živi i radi u Mostaru.