ODRŽANO PREDAVANJE ZA PČELARE

Juče je u skupštinskoj sali Opštine Petnjica održano predavanje na temu “Proizvodnja matica i rojeva po novozelandskom metodu”. Predavač na ovu temu je bio diplomirani inžinjer specijalista pčelarstva Mladen Krstić.

Na samom početku on je upoznao mlade bihorske pčelare o osnovnim načinima pčelarenja i obavezama koje pčelari imaju u određenim godišnjim dobima prema svojim pčelinjim društvima.

Za oko pedesetak prisutnih pčelara, među kojima je bilo i nekoliko pčelara iz udruženja iz Berana, održao je predavanje na glavnu temu, a koja se odnosila na proizvodnju matica po novozelandskom sistemu, što znači najefikasniji i najjednostavniji način stvaranja matica i formiranju novih pčelinjih društava što je izazvalo veliko interesovanje pa su svi prisutni sa pažnjom pratili i postavljani pitanja kako bi im ovaj metod što više bio dostupan.

Prema riječima Envera Rastodera jednog od učesnika, predavanje je bilo više nego li uspješno.

„Moram da iskoristim priliku i da se zahvalimo prijateljima iz udruženja pčelara iz Berana koji su došli da podrže i proprate predavanje na ovoj značajnoj temi. Takođe, hvala i lokalnoj upravi na saradnji i ustupanje prostora za održavanje predavanja“, istakao je Enver Rastoder, sekretar udruženja pčelara Bihor iz Petnjice.

DENIS BOŽOVIĆ