VLADA CRNE GORE NAJVIŠE NOVCA OPREDIJELILA ZA PETNJIČKI VODOVOD “MUROVSKO VRELO”

Vodovod Murovsko vrelo
Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici donijela program podsticanja projekata u vodoprivredi za ovu godinu, kojim je za to opredijeljeno 1,05 miliona eura, a čijom realizacijom će biti riješeni problemu vodosnabdijevanja seoskog stanovništva, upravljanje vodama i unaprijeđena međunarodna saradnja.
„Sredstva će se usmjeravati lokalnim samoupravama i drugim podnosiocima zahtjeva, koji će obezbijediti projektnu dokumentaciju, potrebne saglasnosti i pratiti realizaciju radova“, precizira se u Vladinom dokumentu.
Za sufinansiranje izgradnje vodovoda na seoskom području Vlada Crne Gore opredijelila je 990.000 eura, a najviše će biti izdvojeno za vodovode Murovsko vrelo u Petnjici – 80.000, Dragovoljići i Vraćenovići u Nikšiću – po 60.000 eura.
Uz to, usvojen je Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima kojim se predviđa da 200.000 eura bude utrošeno za izradu planske i projektne dokumentacije, zaštitu od štetnog dejstva voda i podršku bezvodnim područjima.
Šume u 14 opština koje su državna svojina biće date na korišćenje u ovoj godini prodajom dubova, takođe je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.
Određena je prodaja šuma u Pljevljima, Rožajama, Beranama, Petnjici, Plavu, Andrijevici, Bijelom Polju, Podgorici, Kolašinu, Danilovgradu, Nikšiću, Plužinama, Žabljaku i Šavniku. Kubni metar lišćara plaćaće se između šest i 12 eura, dok su za četinare određene cijene od sedam do 29 eura.