NA SELU MOŽE DA SE ŽIVI, ALI MORA DA SE RADI PUNO

Bajram Rastoder

Poljoprivrednik i stočar, Bajram  Rastoder iz Savin Bora, sela udaljenog 12 kilometara od Petnjice, kaže da u Bihoru od rada može da se živi.

Bajram se posvetio stočarstvu, trenutno ima oko 200 ovaca i 20 krava, od čega izdržava  sedmočlanu porodicu.

,,Na selu može da se živi, ali takođe mora i da se radi puno. Za obrađivanje zemlje i bavljenje poljoprivredom imam mehanizaciju. Od Ministarstva poljoprivrede sam dobio pomoć za neke neophodne mašine za obradjivanje zemljišta i sakupljanja hrane za stada. Imam dobro saradnju i sa opštinom”, kazao je Bajram Rastoder za portal Radia Petnjica.

Ovaj vrijedni domaćin je spremno dočekao zimu i obezbijedio dovoljno hrane za stoku. On na proljeće svoja stada izdiže na “Pločnik”, planinu udaljenu par kilometara od mjesta gdje živi.

,,U ljetnjem periodu ima puno posla jer su ovce i krave u punoj muži. Supruga i snaha mazu i prave sir i kajmak’’, kaže Bajram i dodaje da do sada nije imao problema sa prodajom svojih proizvoda.

O širenju stočnog fonda trenutno ne razmišlja, jer mu je i ovo dovoljno, a zadovoljan je i prodajom jagnjadi i teladi iako bi, kako kaže, cijena mogla biti veća.

ILHAD RASTODER