REBRONJA: ZASLUŽENA KAZNA

Almir Rebronja

Izrečenom kaznom ratnom zločincu Ratku Mladiću jasno je pokazano šta civilizovani svijet i međunarodno pravo misle o jednom periodu koji će ostati crna mrlja balkanskih prostora.

Presuda jeste individulana kazna, a ne kazna protiv jednog naroda. Jasno je da ni jedna izrečena kazna tom genocidnom gospodaru ljudskih života u Bosni i Hercegovini ne može povratiti ili izliječiti patnje žrtava i njihovih porodica, ali postoji makar moralna satisfakcija da će balkanski krvnik svoj ostatak život provesti u četiri zida.

Naravno, jasno je da je ovom kaznom osuđeno i postupanje tadašnjeg ratnog režima koji je stvorio uslove za sprovođenje genocida i ratnog zločina. Sigurni smo da donijeta presuda i te kako pogađa i sve one koji su podržavali navedeni zločinački sistem, bilo direktno ili indirektno.

Ovom presudom dat je istorijski sud i za one koji su pomagali zločinački sistem i samog ratnog zločinca Mladića bilo vojno, bilo finansijiski ili medijiski. Nadamo se da doživotna robija za genocid i ratni zločin neće ostati samo na tome da je balkanski krvnik u zatvoru do kraja života, već ova izrečena kazna treba da pomogne svima u regionu u suočavanju sa istinom kao i da pomogne u emancipaciji građana i društva kao cjeline.

Nadamo se da će ova presuda uticati na građenje demokratskog društva kako u BIH i Srbiji tako i u Crnoj Gori, slično kao i poslije Nirnberškog procesa u Njemačkoj koji je pomogao da Njemačka postane demokratska država. Izrečena presuda je jasan znak svim snagama u društvu koje su aktivno učestvovale u sistemu koji je omogućio balkanskom krvniku da počini najveći zločin u modernoj istoriji, da je i njima došao kraj.

SDP Crne Gore je od 1991 godine bila protiv velikosrpske agresije na BIH, jasno ukazivala na istorijsku nepravdu, a takođe i žestoko se borila protiv tadašnjeg režima koji je aktivno pomagao navedenu zločinačku politiku.

Nažalost, oni koji su punili tenkove za Srebrnicu i Sarajevo i danas odlučuju o procesima u Crnoj Gori. Sigurni smo da je i njima istorijska presuda donijeta i samo se čeka zvanična objava.

Almir Rebronja, potpredsjednik SDP, nosilac liste “SDP Rešad Rastoder- da živi Petnjica”