PROMOCIJA NOVE KNJIGE ZUMBERA MURATOVIĆA U SUBOTU U PETNJCI

Iz štampe je izašla nova knjiga kratkih priča Zumbera Muratovića “Rodno mjesti u pet djelova”, čiji je recenzent akademik pr. dr. Dževad Jahić, a izdavač JU Centar za kulturu Petnjica

Knjiga je finansijski podržana od strane FONDA ZA ZAŠTITU I OSTVARIVANJE MANJINSKIH PRAVA CRNE GORE.

Knjiga je zbirka kraćih pripovijedaka, kao i istorijsko štivo u smislu sadržaja i značenja koji taj pojam podrazumijeva. Priče su među sobom uvezane, tijesno locirane za Bihor. Motivska struktura ovih priča obuhvata raznovrsnost radnji i događaja, čulno obilježenih, dovoljno različite i drugačije. Ujedno je panorama i umjetnički dokument koji objašnjava zlehudu sudbinu ljudi sa ovog područja, govori o tegobi življenja u vremenu kada se svaka nova generacija nalazi pred novim izazovima i iskušenjima.

Četiri Petnjice su se iselile; jedna u Tursku, druga na zapad, treća u Bosnu i Hercegovinu, četvrta u Podgoricu i Bar. Peta Petnjica je ostala gdje i danas živi na svom iskonskom nerazvijenom području kojoj treba pomoći. Danas četiri raseljene Petnjice sa petom na sopstvenom ognjištu (sa oko šest hiljada stanovnika) imaju preko 25 ooo stanovnika. Dakle, četiri Petnjice gledaju iz daljine (s gotovo svih kontinenata) onu jednu drevnu koja je vjerno ostala u Bihoru.

Autor je na svoj FB profilu napisao da knjigu poklanja zavičaju – bibliotekama i školama u petnjičkoj opštini, udruženjima i pojedincima.

Promocija knjige će se održati 28.10.2017. godine (subota) u Petnjici, u 12 sati.

Posjetioci promocije će, takođe, dobiti besplatan primjerak knjige.