HUSOVIĆ ZA “POBJEDU”: BS SAMOSTALNO U PETNJICI, OČEKUJEM DOBAR REZULTAT

Rafet Husović

Kandidat za predsjednika države mora dijeliti vrijednosti nezavisne, multinacionalne i multivjerske Crne Gore, koja teži evroatlantskim vrijednostima i integracijama, da bi dobio podršku Bošnjačke stranke kazao je u intervjuu za Pobjedu lider te partije i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, Rafet Husović.

On je u razgovoru za naš list rekao da će BS sigurno podržati onog kandidata na predsjedničkim izborima koji bude dijelio njihove osnovne političke vrijednosti i principe „bez obzira da li pripada nekoj političkoj partiji ili je nezavistan intelektualac”Husović navodi i kako očekuje dobar rezultat BS-a na lokalnim izborima u Petnjici i Tuzima, gdje će ta stranka nastupiti samostalno.

POBJEDA: Da li je BS donijela odluku o nastupu na predstojećim lokalnim izborima i kakav rezultat očekujete u opštinama gdje ćete učestvovati u izbornoj trci?

HUSOVIĆ:Na predstojećim lokalnim izborima u novembru u Petnjici i u Tuzima nastupićemo samostalno. Uvjereni smo da naše biračko tijelo prepoznaje proaktivnu politiku koju vodi Bošnjačka stranka, te da će se to odraziti pozitivno na izborni rezultat. Zalagali smo se za samostalnost i Petnjice i Tuzi, očekujemo da dobijemo povjerenje građana u što većem broju kako bismo mogli realizovati naše programske ciljeve. Podržavali smo da nove opštine nakon sticanja samostalnosti dobiju adekvatne institucije koje će služiti kao servis građanima. Ulaganje u infrastrukturne projekte, saradnja sa dijasporom i otvaranje novih radnih mjesta su prioriteti Bošnjačke stranke. Povećanje broja odborničkih mandata u lokalnim parlamentima je nešto što zaista očekujemo.

POBJEDA: Kako ste zadovoljni odnosima sa DPS-om, sa kojim je BS u vladajućoj koaliciji? Da li DPS ispunjava sve vaše zahtjeve iz koalicionog sporazuma?

HUSOVIĆ: Prilikom formiranja koalicije na državnom nivou željeli smo da izgradimo partnerstvo sa onim političkim subjektima sa kojima ćemo državu uvesti u NATO, a kasnije i u EU. Prvi zadatak je realizovan, Crna Gora je dio NATO saveza i to je za nas, kao manjinski narod, jako značajno.

Uspješno se vode i pregovori sa EU, radi se na otvorenim poglavljima i optimista sam u tom dijelu naših integracija. Ispunjavanje spoljnopolitičkih ciljeva vrlo blisko se veže i za unutrašnju politiku, naročito za privrednu komponentu. Kompletna Vlada, kao i kadrovi BS-a koji obnašaju dužnosti na svim nivoima vlasti ulažu napore za poboljšanje vođenja ekonomske politike. Privlačenje direktnih stranih investicija u državi je sve više prisutno, pa je realni ekonomski rast od preko četiri odsto za prvu polovinu 2017. godine bio i iznad očekivanog nivoa. Ukupni prihodi budžeta do septembra veći su za skoro tri odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Jasan signal da je opredjeljenje Vlade da poveća ulaganja u sjever države, posebno kroz saobraćajnu infrastrukturu, jeste činjenica da se 70 odsto sredstava iz kapitalnog budžeta usmjerava u taj region. Jačanje fiskalne stabilnosti je takođe jedan od prioriteta Vlade. Sve navedeno upućuje na realizaciju djelova iz koalicionog sporazuma koji su važni za BS. U predstojećem periodu očekujem dalju implementaciju koalicionog dogovora sa DPS-om.

POBJEDA: Da li ste razmatrali kome bi BS dala podršku na izborima za predsjednika Crne Gore? Da li biste opet, kao i na prethodnim izborima, podržali kandidata iz DPS-a za šefa države?

HUSOVIĆ: Bošnjačka stranka će sigurno podržati onog kandidata na predsjedničkim izborima koji bude dijelio osnovne političke vrijednosti i principe za koje se BS zalaže. Bez obzira da li on pripada nekoj političkoj partiji ili je nezavistan intelektualac, da bi dobio podršku BS-a, kandidat za predsjednika države mora dijeliti vrijednosti nezavisne, multinacionalne i multivjerske Crne Gore, koja teži evroatlantskim vrijednostima i integracijama.

POBJEDA: Kao potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, kako gledate na nedavno usvojeni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata? Ima li, po Vašem mišljenju, utemeljenja u optužbama opozicije i pet predsjednika opština da se ovim zakonom vrši centralizacija nadležnosti u oblasti planiranja i uređenja prostora, te da je on atak na autonomiju jedinica lokalne samouprave?

HUSOVIĆ: BS je podržala Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, jer smatramo da će on dobrim dijelom doprinijeti poboljšanju situacije u toj oblasti. To je svakako kompleksna materija i siguran sam da će biti složena i njegova primjena. Sada nas očekuje usvajanje dosta podzakonskih akata i usklađivanja sa drugim zakonskim rješenjima. Smatram da određeni broj jedinica lokalne samouprave nema dovoljno kapaciteta, a svakako ni sredstava, kako bi odgovorile izazovima u ovoj oblasti. Upravo vjerujem da će jedinice lokalne samouprave imati najviše koristi od ovakvog zakonskog rješenja. Opštine će preko svojih predstavnika u Savjetu za reviziju plana, koji je predviđen zakonom, moći aktivno da učestvuju u kreiranju svih tih planskih rješenja. Takođe, očekujem da građani imaju najviše koristi, na način što će biti pojednostavljene procedure kada su u pitanju problemi vezani za sve vrste planske dokumentacije.
PRUZETO:
POBJEDAC – Iv. PEROVIĆ