PROMOCIJA BIHORSKOG ĆILIMA U TURSKOJ

Opština Petnjica je nastavila sa  implementacijom  projekta „valorizacija bihorskog ćilima“ koji je u 2017.godini podržan od strane ministarstva kulture CG.

Ovo je višegodišnji projekat koji za cilj ima zaštitu, popularizaciju, valorizaciju i brendiranje bihorskog ćilima kao posebnosti regije Bihor, opštine Petnjica i Crne Gore. U gradu Izmiru u Turskoj u periodu od 6-11. oktobra ove godine održan je 12. Festival folklora na kojem je, na poziv organizatora, prezentovan bihorski ćilim koji je u toku 2016god. zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro CG.

Bihorski ćilim je prezentovan na samom otvaranju festivala 6. oktobra, na raznim lokacijama u toku trajanja festivala pred različitom publikom, sa izuzetnim uspjehom i velikom pažnjom koju je izazvao kako kod naučne, tako i kod laičke javnosti. Centralna promocija je držana 7. oktobra na međunarodnom naučnom simpozijumu na lokalitetu “Kultur Parka”.

Jedna od tema međunarodnog naučnog simpozijuma je bila „Tradicionalno i moderno“ – u okviru koje je Bihorski ćilim koristio kao dobra praksa u valorizaciji naslijeđa, tradicionalnog umijeća i modernog izražaja kojim se afirmiše tradicionalno na moderan način ne narušavajući kvalitet nalijeđenog.  Za ovu priliku su pripremljeni printani promotivni materijali prevedeni na turski jezik koji su distriburiani posjetiocima festivala. Kuriozitet ove prmocije je to da je Bihorski ćilim promovisan u zemljikoja ima bogato istorijsko naslijeđe, kada su ćilimi u pitanju, ali je istaknuta posebnost Bihorskog ćilima kao bogatstva opštine Petnjica i CG.

Na naučnom simpozijumu su prisustvovali eminentni stručnjaci iz različitih zemalja, sa dugogodišnim iskustvom i naučno-profesionalnim referencama koje ove stručnjake čine pozvanm da daju adekvatnu ocjenu vrijednosti samog projekta “Valorizacija Bihorskog ćilima” ali i aktivnosti koje se preduzimaju kako bi se ovo NKD CG nominovalo na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ocjene su izuzetno pozitivne i ohrabrujuće, ocijenjeno je da se radi o nesumnjivo vrijednom predmetu kulturne baštine kako CG tako i ukupno svjetske baštine. Kroz stručan, metodološki i kreativan pristup menadžera projekta, postignuti su zavidni rezultati a stvorene su pretpostavke da se nastavi sa multiplikativnim razvojem dalje valorizacije ovog kulturnog dobra.

“ Drago mi je da sam imala priliku da se ovdje na naučnom simpozijumu u Izmiru, upoznam sa projektom “Bihorskog ćilima”, jako me raduje da se u CG na vakav način vodi računa o ovoj izuzetnoj vrsti kulturnog naslijeđa. Ja sam imala priliku da budem uključena u evaluaciji nekoliko projekata koji se tiču kodifikacije i zaštite nematerijalne kulturne baštine, kako u Makedoniji tako i u regionu i ovaj projekat me asocira na sličan projekat u Bugarskoj koji je već rezultirao nominacijom na UNESCO-voj listi. Želim da podržim ovaj projekat, čestitam menadžeru projekta, g-dinu Ismetu Latiću na veoma uspješnoj prezentaciji, kao i na kvalitetno urađenom projektu i želim sreću u implementaciji daljih aktivnosti, posebno kada je u pitanju ideja da se Bihorski ćilim kandiduje na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine zašta ima dovoljno elemenata”,  istakla je učesnica naučnog simpozijuma, mr. Ivona Opetčeska Tatarčevska, direktorka departmana za nrematerijalno kulturno dobro, Ministarstva kulture Makedonije

“Ovaj projekat zaista zavređuje posebnu pažnju i ja se radujem što se u CG na kvalitetan način vodi računa o kulturnom naslijeđu, nematerijalnoj kulturnoj baštini, kao što je Bihorski ćilim, kroz projekat koji razvijaju mladi ljudi sa elanom i stručnim radom za koji imam sam riječi hvale. Drago mi je što se sa ovim projektom upoznajem ovdje u Turskoj, nadam se da će aktivnosti ići u dobrom smjeru i da će biti još dobrih rezultata. “ – izjavila je Dr sci. Iva Niemčić, naučni saradnik, Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Domaćin festivala, Mehmet Yildiz je istakao da u Turskoj postoji veliko kulturno naslijeđe kada su u pitanju ćilimi i da ga raduje “da se u Crnoj Gori baštini slična tradicija, koja očigledno ima svoje sutentične izraajne oblike koji čine Bihorski ćilim posebnim za regiju i državu iz koje dolazi ali i sličnosti koje tvore link povezivanja kulturnih posebnosti CG i Turske uz poštovanje i uzajamno prožimanje kultrunog bogatstva kao univerzalne vrijednost čovječanstva”

 

Tim projekta su činili: predsjednik opštine Petnjica –Samir Agović, magistar Ismet Latić – autor i menadžer projekta,  te članovi tima: Akademski slikar magistar, Irvin Masličić i prof. Mehdija Adrović.

” Izložbom u Turskoj u gradu Izmiru, implementirali smo planiranu aktivnost u okviru projekta “valorizacija bihorskog ćilima” koji je ove godine podržan od strane ministarstva kulture CG. Zaista je bilo veliko zadovoljstvo prezentovati ovaj projekat izložbom ćilima i ostalog promotivnog materijala specijalno pripremljenog za ovu priliku. Iz Izmira nosimo jako lijepe utiske i zadovoljni smo pažnjom koju smo dobili kao i podrškom koja će nam biti vjetar u leđa da nastavimo dalje aktivnosti u realizaciji ovog projekta, koji treba da dovede do toga, da pored nominacija “Bihorskog ćilima” na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine u Petnjici otvori regionalni muzej ćilima. Nakon mnogo uloženog truda, ekspertskog rada i odricanja sa skromnim sredstvima, postignuto je do sada dosta, a najbolja satisfakcija je da se u Petnjici i CG zaštitilo kulturno dobro koje je već sada brend Petnjice i Bihora. Ovo je najbolji primjer da se resursi koji su nepravedno zapostavljeni, prvo od nas samih, mogu valorizovati i od njih se mogu imati mnogobrojne koristi. Mi smo imali razumijevanje i podršku od nadležnih državnih institucija u CG i u partnerskom odnosu smo napravili uspjeh koji smo ovom prilikom prezentovali na međunarodnom planu, ovdje u Turskoj. Mi smo ovu promociju radimo u saradnji sa KUD-om BIHOR iz Petnjice, čiji članovi su uljepšali promocije ćilima”, istakao je autor i menadžer projekta, Ismet Latić