USPJEŠAN NASTUP KUD “BIHOR” U IZMIRU

KUD Bihor u Izmiru

Kulturno umjetničko društvo “ Bihor “ iz Petnjice je  učestvovalo na 12 Balkanskom festivalu narodnih igara  koji  je održan u Izmiru ( Turska ) od 06.10. do 12.10. 2017. godine. Na ovom festivalu su pored društva iz Bihora koje je predstavljalo državu Crnu Goru, učešće su uzela i društva iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, Grčke, Rumunije i Bugarske kao i članovi ansambla iz grada domaćina.  Tokom osmodnevnog boravka u Izmiru  članovi KUD Bihor nastupali su na različitim mjestima u šest gradskih opština: Konak, Kemal Paša, Menemen, Čigli, Bornova i Buđa. Prema riječima direktora Centra za kulturu Sinana Tiganja gdje god su nastupali  uvijek su  bili nagrađeni  aplauzima i ovacijama a posebno je bio dobar nastup u gradu Čigli.

„Članovi kuda su posjetili i udruženja u opštini Halilbejli, u  Bornovi gdje ih je primio predsjednik udruženja Sandžak – Kosovo Omir Bibić  koji je organizovao i ručak u udruženju, dok smo uoči nastupa u opštini Čigli bili gosti počasnog konzulata BiH  i počasnog konzula Kemala Bajsaka“, kaže za portal Sinan Tiganj.

Pored nastupa  bili su u prilici da  prošetaju ulicama Izmira  i trguju u, a jedan dan su se organizatori potrudili da za  sve učesnike Festivala obezbijede krstarenje Izmirskim zalivom što je bilo izuzetan događaj za mlade  članove KUD-a Bihor.

„Na dva nastupa sa nama je bio i predsjednik opštine Samir Agović, koji je bio u radnoj posjeti Izmiru gdje je  takođe prezentiran  Bihorski ćilim kao nematerijalno kulturno dobro Crne Gore“. kaže Sinan Tiganj.

Tokom boravka u Izmiru, članovi KUD Bihor su bili smješteni u  poznatom hotelu “Ramada“ gdje su imali izvanredne uslove.

„Ovom prilikom bi se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli da budemo ovogodišnji učesnici festivala, a posebno vodiču dr Harisu Haliloviću ( iz Rožaja ) koji se nije odvajao svo vrijeme od nas,  vodičima Junusu i Onuru  i Ajlin  Silagyi koja nas je na neki način od svih učesnika najviše gotivila kao i vozačima firme Simon Vojaž  Emiru i Damiru Adroviću“  istakao je direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj za portal radija.

Poslednje večeri festivala, domaćin predsjednik opštine Izmira, Aziz Kocaoglu je priredio za sve učesnike zajedničku večeru i tom prilikom su dodijeljena priznanja svim učesnicima.

DENIS BOŽOVIĆ