ZAVIČAJNE STAZE – BIHOR 2017: VEČE NAGRAĐENIH PISACA

Sinoć je u Petnjici u sklopu X Festivala priče Zavičajne staze – Bihor 2017- Magija ženskog pisma održano veče nagrađenih pisaca. Prisutne goste je zabavljao tamburaški orkestar  Taslidža iz Pljevalja kao i KUD ,,Bihor“ iz Petnjice.

Na samom početku večeri Mirsad Rastoder je pozdravio sve prisutne goste i napomenuo da je žiri u sastavu: prof dr Hasnija Tuna Muratagić, Nada Bukilić i Rasim Ćelahmetović, imao pune ruke posla.

Cilj konkursa,  koji   već duži niz godina izaziva pažnju stvaraoca, jeste,  da  podstakne  mlade  i  poznate pisaca da savremenim rukopisom zabilježe neku od starinskih priča ili izmaštaju sasvim novu motivisanu idejom čudesnog zavičaja  i zavičajaca u domovini i svijetu.

,,Svaka priča ima svoju motivsku građu  karakterističnu po neopterećujućem naboju, značenjima što se slojevito otvaraju i pulsiraju do iznenadnog raspleta. U želji da im pružimo zasluženu podršku, Festival je  ovog ljeta posebnu pažnju posvetiti ženskom stvaralaštvu kroz organizaciju rasprave za okruglim stolom, promociju knjiga, izložbu slika , pozorišnh predstava i drugih programa posvećenih ženi”-istakao je Rastoder.

Na ovaj konkurs su se prijavila 43. autora i svi su zadovoljili osnovne kriterijume. Prema ocjenama žirija, svaki rad je zavrijedio njihovu pažnju ali su posebno istakli tri nagrađena rada i jedan broj pohvaljenih koji se odlikuju posebnim stilom pripovijedanja.

Dobitnik prve nagrade je Hadžem Hajdarević sa svojom pričom ,,Vaza sa plavim zumbulovima. Drugu nagradu je osvojila priča ,,I sjutra je dan” autora Isnama Taljića, dok je treću nagradu osvojio mladi podgoričanin Nikola Nikolić.

Ove tri najuspjelije priče nagrađene su plaketom Festivala i novčanom nagradom: prva nagrada 400 eura, druga 300 i treća 200 eura.

Nagrađeni i odabarani radovi biće štampani u zborniku Festivala, koji je podržao Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u CG.

Gostima su se obratili Hadžem Hajdarević kao i Nikola Nikolić, koji su u svom govoru posebno istakli značaj ovog Festivala i ljepote Bihora te njegovu neiscrpnu obogaćenost motivima koji su izronili brojne poznate pisce iz ovih krajeva. Takođe, imenovane su priče autora koji su svojim posebnim stilom pisanja zavrijedili posebnu pažnju i odlikovanje.