OO SDP PETNJICA: TRAŽIMO OD DRŽAVE DA REAGUJE NA NAJAVE PODIZANJA SPOMENIKA PAVLU ĐURIŠIĆU

OOSDP Petnjica

Opštinski odbor SDP Petnjica oglasio si povodom najavljenog podizanja spomenika četničkom komnadatu Pavlu Đurišiću. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

********

Da ovog ljeta temperatura među građanima neće biti podizana samo zbog vrelog afričkog talasa, bilo nam je jasno kad se pokrenula priča o spomeniku Puniši Račiću. Ovih dana će po istom principu temperaturu dodatno povećati najavljeno podizanje spomenika Pavlu Đurišiću. Četnički komandant odgovoran za ubijanje hiljada pripadnika manjinskih naroda i članova partizanskih porodica tokom drugog svjetskog rata bi u svakoj uređenoj zemlji bio primjer kako rat od ljudi napravi zvijeri i izvuče ono najgore iz njih. Pokolj muslimana u Pljevljima, Čajniču i Foči je navjeći zločin etničkog čišćenja od strane cjelukupnih četničkih jedinica na prostoru Jugoslavije u drugom svjetskom ratu i direktno je vođen od strane Đurišića.

Za borbu protiv partizana je od Talijana dobijao platu, hranu, oružje i municiju, a od Adolfa Hitlera 1944 “Željezni krst” za “svoje vojničke vrline”.

Ne izgleda i za pojedine “vrele glave” koji svojom voljom ili na nagovor odgovarajućih službi pokreću ovo pitanje kako se ne bi bavili povećanjem PDV-a na 21%, uvođenjem dodatnih akciza ili ukidanjem nadoknda za majke sa troje i više djece. Bitnije je izgleda pokretati pitanja iz 1944 nego 2017-te godine, pogotovo jer se na ova iz 2017 nema pravi odgovor.

Izgleda da konsultacije sa Vučićem kao ideološkim sljedbenikom Đurišića i političkim intimusom vrha DPS-a i DF-a rezultiraju povećanjem ideja za spomenike i rehabilitacije po kvadratnom kilometru, dok se građani pitaju kako će platiti struju ili spremiti djecu za školu.

Ako se sada pokreće rehabilitacija saradnika fašista, organizator ovakvih inicijativa se nada da će za 20 godina neko pokrenuti proces rehabilitacije ratnih zločinaca iz prethodnog rata koji su vodili pod vođstvom Miloševića današnji saveznici DPS-a i Vučić.

Ali im moramo poručiti da se manu zaludna posla. Spomenik zločincima se ne smije postaviti i od države tražimo da ne dozvoli njegovo  postavljanje pa da traži uklanjanje.