EZAN SA TUCANJSKE DžAMIJE

Sinoć, uoči prvoga dana ramazanskoga bajrama, sa visoke bijele munare novoizgrađene džamije u Tucanju, bihorskom dolinom odjeknuo je po prvi put ezan koji je proučio Enis ef. Klimenta, imam vrševske džamije.
Ovaj ezan bio je znak da smo tu, svoji na svome, i da se nikada nećemo odreći svoga kraja, svoje kulture i svoje vjere.
Kada smo prošle godine polagali kamen temeljac za ovu džamiju, koja danas služi za ponos, ne samo Tucanju i okolnim selima, već cijelom Bihoru, niko nije mogao vjerovati da ćemo samo godinu dana kasnije slušati ezan sa njene munare.
No, sinoć se dogodila najuzvišenija radost u srcima džematlija ovoga kraja – upalili su se kandilji, osvijetljenio je bijelo vito munare, a imam Enis ef. Klimenta ušao u istoriju ovoga kraja kao prvi imam koji se oglasio sa munare ove džamije.
Bio je to znak trijumfa za sve donatore i dobre ljude koji su potpomogli izgradnju objekta, koji, nažalost, još ne može biti pušten u punu upotrebu, jer je preostalo još da se uradi kako bi džamija dobila svoj konačni sjaj i poslužila punoj svrsi.
Najiskrenije se nadamo da ćemo, uz pomoć naših prijatelja i rođaka, i to dovesti do kraja.
Selamim sve svoje rođake i prijatelje, sve dobre ljude koji su pomogli izgradnju a nalaze se rasuti diljem svijeta i čestitam im bajram na naš tradicionalan način:
Bajram Šerif Mubarek Olsun.
Kada dođete u zavičaj imaćete šta i vidjeti.

       Muhamed Mule Šabotić