JA SAM OTAC DVANAESTORO DJECE I NIJEDNO DIJETE NIJE OSTALO OVDJE DA RADI

Ćamil Ramdedović

Gost emisije “Povodi” je bio Ćamil Ramdedović, penzionisani medicinski tehničar koji je dugi niz godina radio u petnjičkoj zdravstvenoj stanici. Danas Ćamil svoje penzionerske dane provodi uglavnom u rodnom selu Lagatore i aktivan je učesnik u penzionerskim ali i opšte-društvenim zbivanjima.

Ćamil je za naš radio govorio o zdravstvenom sistemu iz njegovog doba kao i onom koji je sada aktuelan, glavnim problemima u Petnjici kao i njegovo viđenje  funkcionisanja  današnjeg društva.

Ćamil je jedan od osnivača ambulante na Savinom Boru.

,,Nakon otvaranje zdravstvene stanice u Petnjici, direktor tadašnjeg Doma zdravlja, Strašo Arsović, tražio je od mene da pokrenem proces otvaranja ambulante na Savinom Boru koji je tada brojio od 5000 do 6000 stanovnika. Sa Verom Katić sam preuzeo tu dužnost i 1978. godine  smo osnovali ambulantu. Prema ukupnim podacima iz protokola, sa svojim kolegama sam u njoj vakcinisao preko hiljadu djece. Uslovi rada medicinskog radnika su tada bili mnogo teži nego danas, do radnog mjesta smo pješačili ili stizali na konjima, ali i pored svega toga posao smo veoma kvalitetno odrađivali i građani su bili zadovoljni našim radom“-kaže Ramdedović.

O današnjem zdravstvenom sistemu kaže da je mnogo napredovao. Postojanjem izabranog ljekara građanima je omogućena dodatna dostupnost zdrvastvene zaštite. Međutim, ono što je naveo kao glavni problem u Petnjici jeste nepostojanje službe hitne medicinske pomoći koja bi građanima bila neophodna.

,,Putevi ka našim selima su dosta loši pa i to nekada otežava pružanje zdravstvene usluge našim građanima. Ja sam svjedok i tome da je zdravstvena stanica u Petnjici nekad imala rendgen aparat, a danas ta usluga ovdje ne postoji.“

O trenutnoj situaciji u Petnjici Ćamil se posebno osvrnuo na pitanje iseljavanja. Prema njegovim riječima, naša opština uglavnom bilježi odlazak mladih ljudi u razvijenije krajeva, pa u Petnjici uglavnom živi starija populacija.

,,Glavni problem današnjeg društva , pogotovo našeg petnjičkog, jeste iseljavanje. Svjedoci smo da se iz Petnjice veliki broj građana odselio a mi još uvijek nismo ništa konkretno uradili da bi to spriječili. Petnjica i cijeli bihorski kraj je pogodan za bavljenje stočarstvom i poljoprivredom, ali mogućnost za plasiranje proizvoda i obezbjeđivanje neke dobiti našim građanima je otežano jer se te stvari nisu riješile na adekvatan način pa je i bavljenje ovim djelatnostima, u odnosu na postojeće potencijale, slabo. Budućnost svakog društva su mladi. Naši mladi su se mahom iselili. Ja sam otac dvanaestoro djece i ni jedno moje dijete nije ostalo ovdje da radi. Zaposleni su u stranim državama i svako od njih je prepoznat kao dobar stručnjak i radnik. Šteta je što naša opština ostaje bez takvog kadra“-kaže Ćamil.

Kao penzioner, Ćamil se bavi različitim aktivnostima ali kaže da bi za Petnjcu bilo značajno uvođenje dodatnih mogućnosti za penzionere, u vidu šetnje, druženja, pomoći, organizovanja turnira itd.

Pokrovitelj emisije “Povodi” je OO BDZ Petnjica

SELMA ADROVIĆ