REBRONJA: SDP JE POSEBNA META DPS-A

Almir Rebronja

Potpredsjednik SDP Crne Gore i predsjednik OO SDP Petnjica, Almir Rebronja, na redovnoj godišnjoj izvještajno-tematskoj konferenciji koja je održana na Cetinju se obratio prisutnima gdje se osvrnuo na djelovanje SDP-a od prošlogodišnjeg dana partije pa do danas.
,,Prije godinu dana kada smo proslavljali Dan SDP-a na ovom istom mjestu, obilježili smo i početak rada prelazne vlade koja je trebalo da stvori uslove za fer i slobodne parlamentarne izbore u oktobru 2016.godine. SDP je nakon poziva u NATO napuštanjem Vlade u januaru 2016.godine otvorio prostor demokratskih promjena i omogućio da Crna Gora uđe u proces tranzicije vlasti, a prelazna vlada iz 2016.godine je samo prvi korak u tom procesu. To je bilo dostignuće kao rezultat Parlamentarnog dijaloga, koji je pokrenuo upravo SDP i njen lider kao predsjednik Skupštine Crne Gore, sa ciljem da narasle političke i društvene tenzije koje su prijetile da proizvedu nestabilnost, usmjerimo u tok mirnog rješavanja političke krize. Ogromno nepovjerenje cjelokupne opozicione javnosti u DPS i sposobnost vlasti da organizuje poštene izbore, upornim i teškim radom, tokom skoro tromjesečnih pregovora, i uprkos brojnim opstrukcijma DPS-a, dovelo je do formiranja prelazne vlade”, rekao je Rebronja.
U prelaznu vladu su ušli predstavnici SDP-a, DEMOS-a i URA-e, kao i predstavnici nestranačkih ličnosti. Misija Vlade je bila puna izazova – spriječiti brojne zloupotrebe i nezakonitosti kojima se DPS služi u izbornom procesu. Predstavnici SDP-a su u tih nepunih 5 mjeseci rada u Prelaznoj Vladi uložili ogroman napor i trud kako bi se omogućili elementarni uslovi za poštene izbore.
,,Ukazivali smo na brojne nezakonitosti, netransparentnosti u radu i zloupotrebe koje smo iznosili u javnosti. I pored drastičnog kršenja političkog dogovora od strane DPS-a u julu mjesecu na pitanju Elektroprivrede CG, naši predstavnici su nastavili da kontrolišu proces pripreme i sprovođenja izbora. Ovom prilikom želimo posebno da istaknemo doprinos koji su ovom procesu dale nestranačke ličnosti u prelaznoj Vladi, koje su Iskazale stručnost, posvećenost i prije svega hrabrost da budu dio jednog procesa bez presedana ulažući svoj autoritet i znanjeu stvaranje uslova za poštene izborei ovom prilikom ih pozdravljam. Epilog ovog procesa svi znamo – izbori su održani u danu kada je sa najviših državnih i pravosudnih adresa objavljen pokušaj državnog udara i za to optužena opozicija. To je bio i razlog zbog kojeg SDP i ostali iz opozicije takve izbore smatraju nedemokratskim. Ovo je slučaj bez presedana u evropskim demokratijama da imate izbore u danu kada se objavljuje pokušaj državnog udara. Jasno je da je u takvim uslovima bilo ugroženo ispoljavanje slobodne volje građana, na kojoj shodno Ustavu, jedino može i biti konstituisana vlast. Zbog tako organizovanih izbora opozicija je započela parlamentarni bojkot, a građanska opozicija ispostavila zahtjev za novim izborima koji bi bili održani zajedno sa predsjedničkim i lokalnim izborima na proljeće 2018. Godine”, naveo je Rebronja.
On je u svečanom obraćanju rekao da iako je Prelazna vlada uspjela da spriječi jedan vid zloupotreba, 16. oktobra 2016.godine je od strane DPS-a na sceni imao širok repertoar nezakonitosti, pritisaka na birače, kupovinu birača, zloupotrebe državnih resursa, obustave komunikacija itd…
,,Ponovo smo imali državu i državne institucije u službi DPS-a. I pored svega toga presudan uticaj je ostvaren preko objavljivanja pokušaja državnog udara na sami dan izbora čime je namaknuta tijesna većina aktuelnoj vlasti. Zato je i stav kompletne opozicije da bojkot parlamenta traje sve do datuma novih parlamentarnih izbora u proljeće 2018. godine, nakon čega bi se ušlo u pregovore oko uslova za te nove izbore.”

SDP je i pored ovakvog izbornog ambijenta, prema njihovoj ocjeni, ostvario dobar izborni rezultat od 20011 glasova, ili 5,23 % odnosno 4 poslanika u Parlamentu. Rebronja je je rekao da taj rezultat šira, vanpartijska javnost ocjenjuje mnogo boljim, čak odličnim u postojećim uslovima i da je SDP je na izbore izašao samostalno dok su sa druge strane imali uglavnom grupisanja i koaliranja na opozicionoj sceni.
,,SDP je bio posebna meta DPS-a, njhovih brojnih satelita, državnih i paradržavnih službi, njihovih tzv. medija – posebno uvezenog pink-informer medijskog šljama, užasnih pritisaka,potkupljivanja i ucjena naših predstavnika, pritiskana njihovim radnim mjestima koji su nastavljeni i nakon izbora. I naravno, objava državog udara na sami dan izbora koja je opet, imajući u vidu ukupan politički kontekst, najviše pogodila SDP-ove birače ili potencijalne birače.”
Rebronja je rekao da specijalni političko-propagandni rat koji se već duže vrijeme vodi protiv SDP-a i dalje traje. Čak su i neke tzv. partije – sateliti formirane sa jedinim ciljem učešća u tom specijalnom obračunu. Njima je poručio da to što je njihova brutalnost veća, to je jača i volja da idu dalje – časnim i ispravnim putem, kao i svih ovih godina, uz, naravno i greške i odredjene slabosti koje su pokazivali.
,,SDP je i pored svega ovoga rezultatom treća po jačini opoziciona snaga, snaga koja ima potencijal, kredibilitet, medjunarodni ugled da bude jedan od predvodnika nove faze političkog i društvenog razvoja. Jedina snaga skoro 3 decenije na strani nezavisne, gradjanske, demokratske, evropske i evroatlantske Crne Gore. U proteklih godinu dana nastavili smo dobru saradnju sa predstavnicima civilnog sektora, sindikatima i svim ostalim konstruktivnim akterima društvene scene. U martu mjesecu, u Berlinu, nakon Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista, postali smo punopravna članica jos jedne prestižne – medjunarodne političke asocijacije ljevičarskih socijaldemokratskih partija – Progresivne alijanse”, rekao je Rebronja.

,,Postizborni period je obilježio polarizovan politički kontekst,pokušaj podjele političke scene na patriote i izdajnike, jezik mržnje, podjela i sukoba koji su dolazili sa dva ekstremna pola političke scene, oličenih u DPS i DF-u. Na sceni i dalje imamo atmosferu produženog državnog udara koja najviše pogoduje političkim ekstremima, lovcima u mutnom – jednom riječju snagama prošlosti koji svakim danom, na sreću, imaju sve manju podršku. Vlada državnog udara je u ekonomsko-socijalnoj politici nastavila sa politikom enormnog zaduživanja i rasprodaje vrijednih državnih dobara. SDP svakodnevno ukazuje na ove pojave, brojne nezakonitosti i zloupotrebe koje Vlada i krnji i karikaturalni Parlament u kontinuitetu čine. Posebno smo ponosni što smo presudno uticali da spriječimo rasprodaju u bescijenje jednog od kapitalnih državnih dobara – Luku Bar. U najkraćem imamo na sceni nastavak pogubne ekonomske politike i nezakonitih odluka, netransparentan rad Vlade i institucija,nastavak pohare i postizborni – novi sindrom jednopartijskih izbora u Nikšiću, te usvajanja Budžeta u krnjem parlamentu za čitavih 43 minuta diskusije. Sve ovo slikovito pokazuje u kakvom se političkom,socio-ekonomskom I bezbjednosnom stanju Crna Gora danas nalazi i da je vrijeme za akciju svih progresivnih snaga društva koju mi upravo današnjim skupom želimo inicirati. SDP je u proteklom periodu ostvario i svoj ključni programski cilj – ulazak u NATO. Jedina smo partija koja se punih 27 godina, dosljedno, uporno i sa čvrstim uvjerenjem zalagala za članstvo Crne Gore u porodici najdemokratskijih i ekonomski najprosperitetnijih zemalja današnjice. Članstvo u NATO je pečat na obnovljenu nezavisnost. Ono je i sidro koje će gravitacijom najvećih svjetskih demokratija doprinijeti da konačno i mi u Crnoj Gori doživimo što i svi drugi na evroatlantskom prostoru – mirnu i demokratsku smjenu vlasti. Slobodne izbore i promjenu vlasti koji će biti prilika za praznik demokratije a ne uvod u destabilizaciju radi odbrane autokratske vlasti po svaku cijenu. SDP će svim svojim bićem tom cilju biti do kraja posvećena zajedno sa svim progresivnim snagama našega društva”, zaključio je obraćanje Rebronja.

SELMA ADROVIĆ