IRFAN AGOVIĆ: TIKA PODIJELILA JOŠ DESET PLASTENIKA,

plastenici

Međunarodna Turska agencija za koordinaciju i saradnju, TIKA podijelili je ove godine 10 plastenika, čija se površina kreće oko 100 metara kvadratnih, kao i sistem za navodnjavanje, kap po kap, sa rezervoarima za vodu kapaciteta od 500 litara.

Osim toga TIKA je budućim povrtlarskim proizvođačima podijelila i sjemena za papriku kao i sjeme za paradajz. Prema riječima savjetnika za poljoprivredu u opštini Petnjica, Irfana Agovića, trenutno se izvode radovi na montiranju plastenika kod korisnika koje je TIKA dodijelila.

Prema njegovim riječima, ova turska organizacija je za ovu godinu insistirala da se ne stavlja akcenat na socijalno ugroženo stanovništvo, već da prioritet budu domaćinstva koja žele da se bave povrtlarskom proizvodnjom.

„Razlog za takav stav ljudi iz TIK-e jeste taj što u narednom periodu planiraju mnogo veće investicije u ovoj oblasti a za to su potrebni domaćinstva koja žele da se posvete ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje“, kazao je za portal Radija Petnjica, Irfan Agović.

„Takođe, TIKA insistira na formiranju udruženja ove vrste poljoprivredne proizvodnje koje bi sačinjavali korisnici plastenika od prošle kao i ove godine a sve to i cilju stvaranja Bihorskog brenda kada je u pitanju proizvodnja u zaštićenom prostoru. Naravno, mi iz službe za poljoprivredu smo uvijek na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Petnjica“, kaže Agović dodajući da je pomoć korisnicima plastenika itekako potrebna jer korisnik je taj koji diktira klimatske uslove a svaka greška u tom ili bilo kojem drugom smislu se skupo plaća.

Da je proizvodnja pomenutih proizvoda opravdana na teritoriji opštine Petnjica najbolje govori podatak da su prošlogodišnji korisnici plastenika, svoje proizvode rasprodali u rekodnom vremenskom intervalu. Sada su petnjičani primorani da kupuju rasad paprike, paradajza, krastavca itd.petkom kada u centru Petnjice ova poljoprivredna potreba bude na tezgama uglavnom iz Bijelog Polja ili da svoje potrebe podmire u susjednoj opštini Berane. Osim pomenutih poljoprivrednih proizvoda, jedan od korisnika plasteničke proizvodnje od prošle godine je izvršio zasad cvijeća i takođe je sve rasprodato.

DENIS BOŽOVIĆ