PROSLAVLJEN DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE: BOŠNJAČKE IGRE, CRNOGORSKO ORO I ALBANSKA ŠOTA

U Subotu, 27 Maja 2017. godine svečano i dostojanstveno, kako i priliči velikom prazniku, Savez crnogorskih asocijacija u Njemačkoj (SCANJ-a), brojni uzvanici, gosti i prijatelji Crne Gore obilježili su u njemačkom gradu Schwäbisch Gmünd “DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE”.

U prijepodnevnim časovima obavljena je ceremonija bratimljenja njemačkog grada Schwäbisch Gmünd sa gradom Ulicnj iz Crne Gore.Večernje okupljanje bilo je u znak bratimljenja gradova Schwabisch Gmund i Ulcinja, a gradonačenici Arnold i Cungu verifikovali su svojim potpisima povezivanje ova dva grada.

Njemačka regija Švabija do sada nije vidjela tako uspješnu kulturno-umijetničku manifestaciju sa ex.jugoslovenskih prostora kao što je bila “11 Majska zora ” u organizaciji Saveza crnogorskih asocijacija – Njemačka e.V. (SCANJ) na čelu sa predsjednikom gospodinom Rifatom Stankovićem.

Ovom dogadjaju pored naših sugradjana sa boravkom iz regije Študgart a bilo je i onih koji su doputovali iz Austrije, Švajcarske i udaljenijih pokrajina i gradova sa sjevera Njemačke, prisustvovali su i gosti iz domovine.

Pozivu organizatora odazvali su se brojni gosti i zvanice. Od zvaničnika iz domovine za ovu priliku su doputovali: gospodin Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu u Vladi Republike Crne Gore, gospodin Nazif Cungu, gradonačelnik Ulcinja, Predsjednik skupštine opštine Ulcinj gospodin Ljoro Nrekić, Predsjednik Odbora za međunarodne odnose u Skupštini Republike Crne Gore gospodin Andrija Nikolić, član pomenutog Odbora i šef Kluba poslanika manjinskih partija u Skupštini Crne Gore gospodin Ervin Ibrahimović, sekretar Odbora gospodin Jasmin Bojadžić, Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu gospodin Branislav Karadžić i konzul Crne Gore gospodin Dejan Vuković. Veoma značajno je bilo i prisustvo Prvog gradonačelnika dr. Joakim Blaze, gradonačelnika Schwabisch Gmund koji je održao veoma nadahnut i prijatelljski govor.
Uz znalačko i visokosofisticirano moderiranje programa, gospodje Semre Islamović Šukurica i gospodina Voja Jestrovića, redjale su se tačke programa jedna za drugom, a voditelji ove nezaboravne večeri oduševili su sve jednako kao i predivne scene folklora nastupajućih učesnika.

Program

“Srećna je zemlja koja na svojoj proslavi čuje korake crnogorskog orga, bošnjačkih igara iz Sandzaka, albanske šote… Neka je viječna Crna Gora i neka su viječni svi njeni narodi sa svim svojim razlikama”!!!
Misli su pretočene u riječi moderatorke Semre Islamović Šukurica, kojima je otpočela programsku šemu. Ujedno izričući i moto ove nezaboravne večeri, te pozvala prisutne da odslušaju himne Crne Gore i Njemačke.

Himne obije države izvela je na klaviru poznata diva klasične muzike pijanistkinja Marjam Saakova porijeklom iz Jerevana – Armenija. Saakova je docent na Peter-Cornelius-Konservatorium grada Mainza poznata i priznata umjetnica sa nastupima širom Evrope i USA.

Po intoniranju himni gostima se obratio predsjednik SCANJ-a, gospodin Rifat Stanković, a onda i drugi govornici, posebni gosti večeri iz domovine: Generalni konzul Crne Gore Branislav Karadzić, Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu, Predsjednik Odbora za međunarodne odnose u Skupštini Republike Crne Gore Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika manjinskih partija u Skupštini Crne Gore gospodin Ervin Ibrahimović, gospodin Nazif Cungu, gradonačelnik Ulcinja,Prvi gradonačelnik dr. Joakim Blaze i gospodin Nenad Popović Predsjednik savjeta za dijasporu Crne Gore.

Nakon govora gostiju uslijedila je podjela priznanja članovima saveza, njihovim sponzorima i prijateljima, a onda je nastupila pijanistkinja Mariam Saakova sa svoje tri sonate za klavir. Dugotrajni aplauz na kraju nastupa zahvala je za priređenu izvanrednu večer, večer za pamćenje i užitak.

Folklorni ansambl iz Rožaja nastupom crnogorskim orom najavio je spektakularnu kulturno-umijetničku priredbu, poslije čega su se naizmjenično redjali predivni prizori KUD ” ZANA” iz Ulcinja. Publika je imala priliku vidjeti na jednom mjestu “Crnogorsko oro”, igre iz Sandzaka i albansku šotu, simbiozu različitih kultura koje čine jedinstveno šarenilo i cijelinu što na najbolji način prezentuje današnju Crnu Goru, njenu kulturu i tradiciju.

Po okončanju kulturno-umijetničkog dijela programa nastupio je muzički program u kome su učešće uzeli poznati estradni umjetnici Beki Bekić, Maja Marijana i Safet Ličina. Uz igru i pjesmu prisutni gosti nastavili su slaviti svoj praznik do kasnih večernjih sati.

Osman Destanović