NEK JE VJEČNA CRNA GORA!

U Luksemburgu je u subotu 13. maja održana proslava povodom 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore.
Proslava 21. maja je poseban datum za sve nas, datum koji redovno obilježavamo, nekada samostalno a nekada sa našim prijateljima i saradnicima.
Ove godine, a na osnovu ranije potpisanog Sporazuma o saradnji, proslavu Dana nezavisnosti naše domovine održali zajedno sa prijateljskim udruženjima iz Luksemburga, Njemačke i Belgije. Upravo, iz tog razloga ovogodisnja manifestacija je bila nesto posebno sto nasa Dijaspora nije imala.
Udruženja iz Luksemburga su “Luksemburg- Crna Gora”, “Zavičajni klub Bihor” i “Kooperacija Luksemburg Crna Gora”, iz Njemačke udruženje “MonteKeln” i Udruženje crnogorsko-belgijskog prijateljstva “Montenegro” iz Belgije.
Naši visoki zvaničnici, predstavnici države su kao i uvijek bili uz nas i pružili nam podršku. Iz Ambasade Crne Gore iz Brisela, Ambasador Vladimir Radulović sa delegacijom. Konzul Dejan Vuković iz Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu, direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, urednik časopisa “Komuna” Amer Ramusović kao i počasni Konzul Crne Gore u Luksemburgu gospodin Camić. Specijalni gost bila je gospodja Branka Bogavac, naša poznata književnica i spisateljica koja je za ovu priliku doputovala iz Pariza.
Uz pozdravne govore državnih predstavnika i domaćina manifestacije, uručene su i zahvalnice od strane Udrużenja “Luksemburg-Crna Gora”, Ambasadoru Crne Gore u zemljama Beneluksa Vladimiru Raduloviću, Direktoru Uprave za dijasporu Crne Gore Predragu Mitroviću, kao i predsjedniku udruženja “Bihor” Esku Haliloviću, na kvalitetnoj i iskrenoj saradnji i izuzetnom doprinosu u okupljanju i povezivanju gradjana Crne Gore u Luxemburgu.
Simbolika ovog priznanja je u nasem zajednistvu, kako ovdje u Luxemburgu tako i u nasoj Crnoj Gori. Zahvalnica je uručena i Isahu Kožaru, najstarijem članu Udruženja “Luksemburg-Crna Gora”.
Nagrade u ime Udruženja uručila generalni sekretar udruženja Fetija Kala.
Amer Ramusović, direktor časopisa “Komuna” uručio Zahvalnicu za saradnju gospodji Fetiji Kalač, dok je Zahvalnicu i Monografiju “Da je vjecna Crna Gora” uručio Ismetu Muhoviću, predsjedniku Udruženja “Luxembourg-Crna Gora” koju je iz Crne Gore donio specijalno za ovu priliku.
Muzički dio programa upriličili naši veliki umjetnici, Šukrija Serhatlić, Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Goran Vratnica, Andrijana Dabetić i Dijana Hazirović kao i folklorni ansambl “KUD EVROPA” sa njihovim predivnim koreografijama, koji predvode Isah Agovic i Rafet Kozar, inace clanovi Udruzenja “Luksemburg-Crne Gora”.
Manifestaciji prisustvovali i gosti iz Crne Gore i zemalja iz okruženja, kojima smo veoma zahvalni na podršci.
Vanjski saradnik, jedan od osnivaca Hrvatskog kulturnog drustva “Luksemburg” Nevena Babić.
Posebnu zahvalnost dugujemo gostima iz Njemačke i Belgije, koji nam pružaju konstantnu podršku. Ponosni smo na takve saradnike i prijatelje!
Zahvaljujemo se, naravno, i svim prisutnim gostima na posjeti i saradnji, sa nadom da je ovo samo početak prekogranične saradnje i druzenja.
Zelja nam je da se I ubuduće nastavi saradnja i da ovo postane tradicionalno zajednička manifestacija ove tri države, jer smo zajedno jači i zajedno možemo sve. Neka živi naše zajedništvo u radu i našim ciljevima i neka živi naša Crna Gora !
Posebno izdvajam dirljivi pozdravni govor predsjednice udruženja “MonteKöln” iz Njemačke, Emire M. Ličina, sa kojim bih željela da završim ovo javljanje, pa ću citirati jedan dio njenog govora;
“Ovaj dan je poseban, jer smo prije 11 godina na ovaj dan, 2006. godine na dostojanstven, miran i demokratski način obnovili državnu nezavisnost, posle bezmalo jednog, za nas dugog vijeka.
Mi kao dijaspora imamo razlog više da se svake godine podsjećamo i obilježavamo 21.maj, jer smo te 2006. godine bili složni kao nikad prije, odlučno i snažno doprinijeli da naša Crna Gora povrati ono što su joj moćnici prije jednog stoljeća sramno oduzeli.
Moramo priznati da je država u svakoj prilici pokazala da cijeni i pamti taj naš doprinos, iako mi to nijesmo učinili da bi nam neko odao priznanje ili dodijelio kakvu diplomu, već da bismo mi i naši potomci imali svoju, ni od koga zavisnu državu, gdje ćemo svi zajedno živjeti srećno i prosperitetno.
Crna Gora – svaki njen grad, svako selo, zaseok, more, planine to je naše zajedničko bogatstvo i naša zajednička briga, bez obzira na razlike bilo koje vrste, Crna Gora je svih nas ! Crna Gora se kroz prošla turbulentna vremena, uprkos izazovima, pokazala da je svima majka, da nikome nije maćeha. Mi ćemo se zajedno potruditi da tako i ostane, da uvijek s ponosom možemo reći da smo njena djeca, njeni građani.”
Jos jednom se srdačno zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način bili dio ovog spektakla i šaljemo tople pozdrave – NEK JE VJEČNA CRNA GORA!