OO BDZ U CG: MI PREPOZNAJEMO SUŠTINSKE PROBLEME OPŠTINE PETNJICA

1
141

“Opštinski odbor BDZ-a Petnjica, svojim saopštenjem povodom otvaranja nove zgrade lokalne uprave već u prvoj rečenici čestitkom svim građanima jasno rangira važnost ovog investicionog poduhvata, ali istovremeno izražava jasan protest zloupotrebe ovog čina u pokazivanju stvarnog političko-ideološkog i duhovno-vjerskog vlasništva nad ovim novim simbolom opštine Petnjica, imajući pored ostalog u vidu i proklamovanu državnu politiku multikulturalnosti”, piše u saopštenju OO BDZ Petnjica.

Naša opravdana reakcija je izazvala reagiranje lokalne uprave kojom se BDZ-u inplicira izostanak radosti povodom izgradnje i stavljanja u funkciju nove zgrade lokalne uprave, izostanak radosti i podrške aktivnostima oko povratka statusa opštine, naporima oko razgraničenja, te drugim naporima koji se brižno pobrojavaju, sve s namjerom da se naši javno izrečeni stavovi dovedu pred sud javnosti kao predizborno politikanstvo, kao zluradi ili nepatriotski.
Kategorički odbijamo takvo čitanje i tumačenje naših stavova. BDZ u CG prepoznaje suštinske probleme opštine Petnjica koji dolaze dijelom od državnih vlasti i lošeg opštedruštvenog i privrednog ambijenta, ali, mnogo više i zbog evidentne inertnosti i neaktivnosti lokalne uprave. Nakon skoro četiri godine, mi u Petnjici još uvijek nemamo niti definisanu a još manje zaokruženu optimalnu strukturu lokalne uprave. Bihor je tradicionalno poljoprivredno podneblje, zašto se do sada nije učinilo skoro ništa na putnoj infrastrukturi do bihorskih domaćinstava? Daleko od svake zluradosti koja nam se podmeće, ne možemo prihvatiti nikakav izgovor da lokalna uprava do sada nije uspjela obezbijediti uslove da se ako ništa drugo, ono bar formira jedno akcionarsko društvo sa kapitalom iz dijaspore koje bi se bavilo stimuliranjem poljoprivredne proizvodnje i otkupom voća i povrća za koje Bihor dokazano ima veliki prirodni potencijal.
Mi smo se u najmanju ruku nadali da će lokalna uprava shvatiti i priznati grešku i da će uputiti izvinjenje medžlisu IZ Petnjica i svim građanima koji nisu mogli prisustvovati svečanosti otvorenja nove zgrade lokalne uprave, odnosno svima koji su se tog dana u Petnjici osjetili drugorazrednim gradjanima. Poistovjećivanje imena ljudi, ili političkih partija sa zahtjevom da se Petnjici vrati nepravedno ukinut status opštine upravo je klasični primjer politikanstva ma od koga dolazilo. Vraćanje statusa opštini Petnjica je ispravka samo jedne u nizu nepravdi kojima su ovaj narod i ova opština izloženi u 20-tom i pocetkom 21-og vijeka, sve do današnjih dana.
Zbog građana želimo još jednom naglasiti da BDZ u CG uspješno okončanu investiciju izgradnje nove zgrade lokalne uprave smatra važnim projektom za razvoj Bihora, jer mi Petnjicu u budućnosti vidimo kao opštinu u koju se ostaje i vraća a ne bježi glavom bez obzira. Vjerujemo da je to moguće, da je to ispravno i u skladu sa takvom politikom sadašnja kao i svaka buduća administracija u BDZ-u će imati partnera u inicijativi ili realizaciji opšte društvenih korisnih planova i projekata bez obzira da li će BDZ u CG biti dio vlasti ili opozicija, u parlamentu ili van njega.
Podsjećanja radi, BDZ je još u maju 2015-te kao i u maju 2016-te godine uputio zvanični dopis Vladi Crne Gore o otvaranju graničnog prelaza prema opštini Tutin koji bi umnogome olakšao stanovnicima Petnjice ekonomske, rodbinske i svake druge kontakte sa regionom. S tim u vezi, pozivamo vas, kao i sve ostale političke,nevladine kao i pojedince iz opštine Petnjica i države Crne Gore a i šire da ZAJEDNO uputimo odnosno obnovimo inicijativu prema Vladi Crne Gore.
Podršku ovoj inicijativi posebno očekujemo od vas uz očekivanje da ćete voditi računa o značaju tog projekta za Bihor a ne o stavovima centrala političkih partija koji ovo pitanje tretiraju samo u toku političke kampanje. Naravno, od vas očekujemo i da izvršite pritisak na vaše partijske kolege u MUP-u u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

 

1 COMMENT

  1. Aj vi BDZ ne zamarajte nego zajedno sa Bosnjackom u kolonu da bi bilo i vama i nama bolje.Samo otvarate stranke cuj nova stranka SD pa koga ona prestavlja hoce mi neko objasnit to je stranka Cetnicka.Tito dragi na vidiku cetnici vrati se…

LEAVE A REPLY