KO TO TAMO PALI ŠUME I LIVADE?

Proljeće i visoke dnevne temperature iznad 20 stepeni Celzijusa donijele su u Bihor stare, dobro poznate probleme, požare. Baš kada se činilo da smo naučili lekciju od prošle godine kada se Bihor borio sa požarima skoro mjesec i kada je pričinjena ogromna materijalna šteta na šumskim rezervatima i privatnim objektima, stari običaj da nesavjesno palimo sve što gorjeti može se nastavlja.
Tako se na svim krajevima Bihora mogu vidjeti požari, a prekjuče je najkritičnije bilo na potezu između Paljuha prema Barama i Tucanjama, gdje raste listopadna šuma, kada je požar prijetio da ugrozi kuće u Barama.

Kako je kazao izvor Radija Petnjica, požar se javio ptrekjuče u popodnevnim satima nedaleko od Paljuha, te da nema informacija da je od bilo kuda dolazilo vatrogasno vozilo, te da požar na ovom potezu tada još nije bio ugašen.
I pored velikog broja požara nadležne institucije se još ne oglašavaju da bi Petnjica mogla dobiti specijalizivano vozilo za gašenje požara, a prošlo je tačno godinu dana otkako su Bihor zahvatili nezapamćeni požari.
D.R.