BIHORSKI PJESNICI NA FESTIVALU MULTIKULTURE

U Luksemburgu će se večeras u okviru dana multikulture na književnim susretima predstaviti poslanici pisane riječi iz Bihora Faiz Softić i Dijana Tiganj.
Književno veče na kojem će se pored bihorskih pisaca predstaviti i stvaraoci iz Crne Gore i regiona kao što su Ksenija Rakočević, Naida Mujkić, Selma Hadrović, Halil Džananović i drugi počeće u 19 sati u sali.
Jedna od gošći Festivala je mlada pjesnikinja Naida Mujkić koja je u izjavi za Fenu rekla da će o njenoj poeziji govoriti profesorica s Filozofskog fakulteta u Nikšiću Ksenija Rakočević, te da je raduje odlazak u Luksemburg jer ranije nije bila na sličnom festivalu.

“Ipak još više me raduje mogućnost da kroz jezik poezije (dakle, žanra koji je danas potpuno marginaliziran, i to ne samo u BiH) predstavim kulturni prostor iz kojeg ja potičem, a koji je vrlo kompleksan, i koji sam, kao takav, između ostalog u svojoj poeziji, pokušala opisati i pozicionirati”, kazala je ona.

Kako se radi o specifičnom festivalu, navodi ona, još ne može govoriti o svojim očekivanjima, ali draga joj je spontanost. Naglašava da gdje god je do sada učestvovala na festivalima, a samo u prošloj godini gostovala je na tri velika književna festivala u Turskoj, nije imala nekakav detaljno razrađen plan kako da se predstavi publici.

” Radije pustim da moja poezija govori mjesto mene. I ona to radi, ona ne samo da govori za mene, nego me i štiti i do sada sam, zahvaljujući isključivo svojim pjesmama obišla mnoga lijepa mjesta na svijetu i upoznala zanimljive ljude od kojih su mi neki postali prisni prijatelji”, ističe Naida Mujkić.