ROĐAČKI SKUP RASTODERA U LUKSEMBURGU

Dvije hiljade kilometara od svog zavičaja, sinoć se u luksemburškom gradu Kaylu ponovo vrtjelo Rastodersko kolo, a u kolu oko 400 Rastodera, snahi, odiva i zetova.
Na rođačkom skupu Rastodera reinkarnirao se duh Bihora, zaigralo kolo, a u kolu ponovo su se simbolično ‚‚držali za ruke” oni koji su Bihor napustili i iz istog takvog kola krenuli početkom 90-tih godina u potragu za boljim životom.
Najveći broj njih mjesto pod suncem našao je u Luksemburgu, gdje prema procjenama Odbora koji je koordinirao u organizaciji ovog skupa živi oko 400 Rastodera.
Rođački skup sinoć u Kaylu protekao je u najboljem redu, uz dobro raspoloženje za koji su se pobrinio gostujući bend, a specijalni gost na skupu bio je Enes Begović.
Skup su podržali Rastoderi sa svih strana svijeta pa je tako iz Podgorice doputovao Rifat Rastoder a iz Švajcarske Esmir Rastoder, a mnogi drugi su u pismima koja su stigla iz Petnjice, Novog Pazara, Sarajeva, Ljubljane, Nju Jorka i mnogih drugih gradova poželjeli srećan skup, u želji da se svi oni jednog dana okupe na jednom mjestu, a predlog je da to ove godine bude u Radmancima.
U ime odbora skupu su se obratili Hamdija i Nedžad Rastoder koji su upoznali prisutne sa pojedinostima vezanim za organizaciju skupa, a govorili su i o značaju ovakvih skupova.
Skupu je prisustvovao i Hazbo Rastoder prvi od Rastodera koji se doselio u Luksemburg davne 1973. godine.
Za svu djecu koja su prisustvovala skupu Arnela Rastoder pripremila je poklone, koja su bila posebno obradovana ovim Arnelinim činom, koja je na pravi način pokazala kako se brine o najmlađem naraštaju, dok se za gurmanski dio pobrinuo provjereni restoran Chez nous(Še nu) koji je u vlasništvu Sabahudina Rastodera.
Medijski pokrovitelj skupa bio je Radio Petnjica, koji će u reportaži prenijeti širem auditorijumu atmosferu sa prvog rođačkog skupa Rastodera u Luksemburgu.

DINO RAČIĆ