AJLINA, MIRELA, AMRA I ADISA SPREMNE DA POBIJEDE NA MANIFESTACIJI “CRNA GORA U RITMU EVROPE”

Prošlogodišnji predstavnici Petnjice na manifestaciji "Crna Gora u rirtmu Evrope", sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem i Nerminom Muratović

Na inicijativu ambasadora Crne Gore u Srbiji Branislava Mićunovića, predstavnici petnjičke opštine kao i predstavnici ostalih crnogorskih opština prošle godine su potpisali ugovor sa menažerima projekta „Crna Gora u ritmu Evrope“.

Na audiciji od oko 50 takmičara, Petnjica je odabrala one koji će je predstavljati na završnu manifestaciju koja će se održati u Podgorici.

Povodom toga, u jutarnjem programu Radija Petnjica govorili su Samir Agović, predsjednik opštine Petnjica, dr Nermina Nena Muratović koordinator projekta kao i učesnici koji će predstavljati Petnjicu na ovoj manifestaciji: Ajlina i Mirela Skenderović, Amra Agović i Adisa Kočan. Petnaestogodišnja Adisa Kočan će se predstaviti pjesmom na njemačkom jeziku, a ostale tri učesnice će nastupiti kao plesna grupa.

„Mi smo na nivou opštine imali audiciju i stručni žiri, u kojem je bio direktor projekta, napravili selekciju i četvoro naše djece će učestvovati na ovoj manifestaciji i tako predstaviti svoju opštinu pjesmom ili igrom. Sam naziv manifestacije ukazuje da će oni svoj talenat prikazati na jeziku koji se govori u EU, odnosno, na jeziku ambasada koja će biti zadužena za tog predstavnika. U našem slučaju to je ambasada Austrije, tako da će naša četiri mlada talenta igrom i pjesmom na njemačkom jeziku, predstaviti našu opštinu i to će ujedno biti prilika da ambasador ove države posjeti našu opštinu. Imajući to u vidu, sama manifestacija dobija epitet diplomatskog karaktera. To će nam biti prilika da sa ambasadorom Austrije razgovaramo i poslovnoj saradnji, da razgovaramo o eventualnom bratimljenju sa nekom od opština iz Austrije“, kazao je predsjednik opštine Samir Agović gostujući u jutarnjem programu Radija Petnjica.

Važno je istaći da je opština Petnjica prva svoj program predstavila crnogorskoj javnosti na Javnom servisu a na inicijativu Igora Karadarevića da predsjednik petnjičke opštine bude prvi koji će ovaj projekat predstaviti. Na finalnoj večeri, koja će se održati u Podgorici, učešće će uzeti 21 predstavnik lokalnih uprava kao i ambasadori u Crnoj Gori. Ovo će biti prilika da djeca, školskog uzrasta, pokažu da je ideja o ulasku u EU i kod njih snažna.

„Iskreno se nadam da će Adisa Kočan iz Trpezi biti jako uspješna i da će pokazati svoj raskošni talenat na pravi način. Ukoliko bi se desilo da naša djevojčica pobijedi, imala bi priliku da posjeti državu Austriju o trošku njihove ambasada što bi značilo veliko zadovoljstvo i za nas a i za nju. Već je pokupila određene simpatije kod ljudi koji se bavi umjetničkim dijelo, oko vježbanja, pjevanja i svega ostalog i na osnovu toga možemo zaključiti da se možemo nadati dobrom nastupu“, zaključio je Agović.

Dr Nermina Muratović za portal radija je izjavila da je ovo jedinstvena prilika da djeca iz opštine Petnjica učestvuju u tako glamurnoznom projektu koji već nekih desetak godina je dio okruženja.

„Ovakvu priliku ne smijemo da propustimo. Imajući u vidu da su našu djecu i našu opštinu nesebično podržali organizatori ovog takmičenja, nadam se da će naši sugrađani, kao i naša dijaspora, glasanjem na finalnoj večeri, doprinijeti da se naši mladi talenti što bolje plasira, pa, na kraju kraje i da pobijede. Propozicije glasanja su takve da nam daju nadu, a kvalitetan nastup naših učesnika će sve to da opravda. Finalno takmičenje se održava krajem aprila u Podgorici, u SC Morača. Osim žirija koji će sačinjavat po jedan predstavnik iz lokalnih uprava učesnika događaja, presudnu ulogu će imati i glasovi putem sms poruka. Moram da se pohvalim da imamo odličnu saradnju sa ekipom koja realizuje ovaj program i da nam uvijek stoje na raspolaganju. Kao koordinator u ime naše opštine, imam priliku da vidim o kakvom se događaju radi, i već mene polako hvata trema, ali ona pozitivna naravno, kada sam vidjela scenu koja se specijalno priprema za ovaj muzučki spektakl“, kazala je Nermina Muratović.
Pred četiri mlade Bihorke je odgovorni zadatak a to je da predstave sebe i svoju opštinu u najboljem mogućem izdanju. Taj teret i tu odgovorost, za svoje godine i svoje neiskustvo na ovakvim muzičkim festivali, za sada uspješno nose. Kako su istakle, nesebičnu pomoć imaju od Nermine Muratović kao koordinatora a posebno ističu zadovoljstvo u radu sa koreografima koji svake nedjelje dolaze u Petnjicu i rade sa njima, kako bi se što bolje pripremile za finalno takmičenje.

„Svjesne smo da je konkurencija jaka, ali, mi se nadamo dobrom plasmanu, čak, negdje u nama tinja nada da ćemo i pobijedit“, saglasne su u svojim komentarima predstavnice opštine Petnjica, Mirela i Ajlina Skenderović, Amra Agović i Adisa Kočan.
Manifestacija “Crna Gora u ritmu Evrope” je osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Bijelom knjigom EU o mladima. Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Crnoj Gori, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja.

Djeca opština Crne Gore se pripremaju da učestvuju i predstave svoju opštinu kao i zemlju Evrope koja im bude dodeljena od strane organizacije ,,Crna Gora u ritmu Evrope” na finalnom TV prenosu svih gradova a uz direktan televizijski prenos sa nacionalnom pokrivenošću. Djeca koja budu predstavljala svoju opštinu predstaviće se na stranom jeziku tj. na jeziku Ambasade koja će biti dodijeljena od strane organizacije ,,Crna Gora u ritmu Evrope”. Djeca se predstavljaju u pjesmi i modernom plesu. U toku rada sa djecom osim toga sto je besplatna obuka, roditelji, staratelji dobijaju 24 časa unaprijed besplatna obavještenja od strane call centra kada i gdje će biti održana proba kao i u slučaju pomjeranja proba. Call centar je dostupan 24h za sve informacje roditeljima, starateljima. Kako se radi o učešću djece svih materijalnih mogućnosti i da je sve besplatno za djecu i roditelje što cijeloj manifestaciji daje dodatni značaj koji su svakako prepoznali i svi ambasadori Evrope u Crnoj Gori.

DENIS BOŽOVIĆ