DAN: MUHOVIĆ ĆE BITI SMIJENJEN SA MJESTA PREDSJEDNIKA SO PETNJICA, ALI NE I ISKLJUČEN IZ PARTIJE

Funkcioner Bošnjačke stranke Adnan Muhović će ostati bez funkcije predsjednika Skupštine opštine Petnjica, ali neće biti isključen iz partije. Prema saznanjima „Dana”, Muhović i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović će tokom ove sedmice na sjednicama Glavnog odbora i Predsjedništva zbog kršenja Statuta stranke dobiti opomene pred isključenje.

Adnan Muhović je u sukob sa politikom vrha stranke došao nakon što je nedavno ponovio negativne stavove o Njegošu kojeg je nazvao genocidnim pjesnikom i najvećim krvnikom islama. On je uvredljivo govorio i o Crnogorcima, tvrdeći da su mala nacija ,jer ih ima manje nego Bošnjaka u Tuzlanskom kantonu”. Lider BS-a Rafet Husović javno se ogradio od ovakvih stavova i izvinio se građanima čija su osjećanja povrijeđena neprimjerenim izjavama, piše Dan.

Odbornici DPS-a, SD-a i SDP-a, njih 19 od ukupno 31 koliko ih ima u petnjičkom lokalnom parlamentu, pokrenuli su inicijativu za Muhovićevu smjenu. Naglašavaju da građani Petnjice ne žele podjele. Smatraju da je zbog toga neophodno da se onemogući svako dalje djelovanje Muhovića sa pozicije predsjednika Skupštine opštine Petnjica ,jer je izjavama bacio ljagu na čitav Bihor, na njegove građane i na sve Bošnjake”.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, rukovodstvo BS-a odlučilo je da ne pravi problem oko Muhovićeve smjene, ali ga za nepoštovanje Statuta neće isključiti iz partije već će dobiti opomenu pred isključenje.

Drugi funkcioner o čijoj će odgovornosti za kršenje Statuta raspravljati najviši organi BS-a je Orhan Šahmanović. Dio partijskih kolegajavno mu je zamjerio što je nedavno putovao u Čečeniju zajedno sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem. Tako je predsjednik plavskog BS-a Abidin Musić saopštio da Šahmanovićevim postupcima treba da se pozabavi predsjedništvo partije. Musić je naglasio da u OO BS-a nijesu bili upoznati sa planovima predsjednika plavske opštine da bude član delegacije Demokratskog fronta u zvaničnoj posjeti Čečeniji.

Predsjednik BS-a Rafet Husović ranije je saopštio da ta partija nije imala nikakav zvaničan kontakt oko posjete Orhana Šahmanovića Čečeniji, niti je na bilo koji način učestvovala u aranžmanu koji uključuje odlazak predsjednika Opštine Plav u tu zemlju. Napomenuo je da BS nijednom pojedincu ne može osporiti pravo da samoinicijativno putuje u aranžmanima kreiranim prema vlastitom nahođenju