U PETNJICI NIČE JOŠ JEDNA ZGRADA

Ambulanta u Petnjici

Petnjica u ovoj godini dobija još jednu zgradu u kojoj će biti smještene kancelarije Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Naime, na prošlogodišnju inicijativu predstavnika iz lokalne uprave, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je odobrilo 270.000 eura za izgradnju stambenog objekta za potrebe ovog ministarstva, a partner za realizaciju ovog projekta će biti UNDP. Novi ministar je uvažio inicijativu i činjenicu da je građanima petnjičke opštine neophodna ova investicija, kako bi mogli da ostvare svoja prava iz oblasti rada i socijanog staranja i svih ostalih prava a zbog kojih su morali da putuju u Berane. U novoj zgradi će, pored dvije kancelarije Centra za socijalni rad i kancelarije Biroa rada, biti smještene i kancelarije Fonda rada, Fonda zdravstva i fonda PIO. Lokalna uprava će ovih dana, kada se ništa drugo i ne može raditi, otpočeti raditi na izradi projekte dokumentacije kako bi građevinsku sezonu dočekali spremni i kako bi konkretno radili na realizaciji ovog vrlo značajnog projekta.

„Smatram da je to vrlo racionalno rješenje iz prostog razloga što je Petnjica vrlo skučena po pitanju građevinskog zemiljišta i to će biti racionalan potez, jer ćemo na jednom mjestu imati nekoliko državnih institucija i biti će servis našim građanima. Ministarstvo rada i socijalnog staranja je i na ovaj način pokazalo da je uvažilo činjenicu da je našim građanima neophodno da svoja prava ostvaruju u svojoj opštini. To je najbolji pokazatelj da su lokalna uprava i Vlada dobri partneri i da zahvaljući toj dobroj partnerskoj saradnji, imamo sve više sadržaja koje i Vlada i lokalna uprava nudi sopstvenom stanovništvu. Važno je istaći da će se u ovoj godini zaogružiti sa osnivanjem i otvaranjem ostalih kancelarija državnih institucija. Kada smo govorili o ovom procesu, znam koliko je bilo skepse prema ovoj i ovakvoj priči, ali evo, na svu sreću polako se sve to dešava i konkretno se organizuje u Petnjici. Želim da istaknem da ćemo imati i u ovoj godini podršku od Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz program rada geronto-domaćica, što će dodatno unaprijediti kvalitet njege posebno naših starih i iznemoglih sugrađana a nažalost sve je više takvih. Očekujemo da ćemo i ovaj program nastaviti sa Karitasom i mi iz lokalne uprave smo spremi da budemo partneri i u ovoj godini kao i što sto bili u prošloj. Dvije geronto-domaćice smo zajedničkim sredstvima finansirali i to je vrlo važan projekat a u prilog tome nam govori i samo zadovoljstvo naših građana, korisnika ovih usluga“, izjavio je za portal radija, predsjednik opštine Samir Agović.

Lokacija za buduću zgradu već je određena i ona će biti u dvorištu zdravstvene stanice a opština će imati obavezu da sve ono što je naknada za komunalno opremanje zemljišta i kroz oslobađanje od građevinske dozvole bude partner u svemu a to će mnogo pomoći investitorima, ministarstvu i UNDP da što prije se realizuje projekat. Na predviđenoj lokaciji se trenutno nalaze ruševine i one će biti uklonjenje, a novi stambeni objekat uz zgradu novog administrativnog centra će biti prijatan ambijent, a ako se tome doda da se ima u planu projekat i investicija za regulaciju Koraćkog potoka, time će se stvoriti urbani prostor koji će biti veoma atraktivan jer će povezati sve sadržaje koji su važni građanima opštine Petnjica i biće u neposrednoj blizini.

D.B.