VULIĆ: AGOVIĆ ZABORAVIO DA PETNJICA VEĆ IMA BIBLIOTEKU

Sabrija Vulić

Povodom izjave Samira Agovića, predsjednika Opštine Petnjica o skorom osnivanju gradske biblioteke, reagovao je Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore. Regovanje prenosimo u cjelosti.

“Marta prošle godine u Petnjici je sredstvima koja su obezbjedili Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i Savjet Muslimana Crne Gore svečano otvorena biblioteka, u objektu nekadašnje Mjesne zajednice, koja nosi ime poznatog intelektualca ovog kraja Kadrije Adrovića. Tu biblioteku je svečanim govorom otvorio predsjednik opštine gospodin Agović kojije tom prilikom izjavio : „Otvaranje biblioteke za sve nas znači veoma mnogo i to pokazuje da ovaj kraj ima ljude koji su stvarali i stvaraju i koji su najveći “sinovi” Bihora. Njih smo dužni da se sjećamo s poštovanjem i lokalna samouprava ima dužnost da to radi. Kadrija Adrović je bio vizionar, koji nije uspio da dovrši svoju misiju, ali kada neko sa tolikom željom i elanom radi, on to prenosi drugima, i on je to učinio i zahvaljujući tome danas otvaramo ovu biblioteku. Kadrija je kao veliki aktivista, prosvjetni radnik i kao veliki ljubitelj ovog kraja znao koji je pravi put, a to je znanje i nauka. Život je bio kratak da bi postigao ono što je želio, ali njegova porodica i prijatelji treba da budu ponosni na njega. Nastavljamo Kadrijinu misiju, kroz ovu biblioteku koja mnogo znači za Petnjicu“.
Zato smo neprijatno iznenadjeni da gospodin Agović u svojoj izjavi za Radio Petnjicu niti jednog trenutka nije pomenuo da u njegovoj opštini postoji biblioteka koja broji oko 3500 knjiških jedinica i koju je on otvorio.
Izuzetno nas raduje sto je Ministartstvo kulture obezbjedilo sredstva za projekat biblioteke u Petnjici i čvrsto vjerujemo da će ta sredstva biti potrošena na nadogradnju postojeće koja je otvorena u martu prošle godine i koja na žalost stoji zatvorena, jer nijesu preduzeti nikakvi koraci da ona bude na usluzi stanovnicima Bihora.
Savjet Muslimana je kao i do sada spreman da u granicama svojih intelektualnih i finansijskih mogućnosti pomogne razvoj i opremanje postojeće biblioteke u Petnjici”.