KENAN RASTODER – PETNJIČANIN KOJI JE ODLOŽIO FAKULTETSKU DIPLOMU I OSNOVAO TRI FARME

Ni mladost, ni fakultetska diploma, niti šarenilo i raskoš evropskih zemalja nijesu pokolobali mladog Kenana Rastodera iz Petnjice da na đedovini podigne gazdinstvo koje svojim obimom i prihodima daje nadu i šalje poruku da se na selu može lijepo živjeti.

Ovaj mladić sa posebnim elanom brine o tri zasebne farme – krava, ovaca i koza. Posao mu ide odlično, a planovi su još bolji. Posjeduje 200 grla alpino koza, 280 ovaca i 11 muznih krava. Od kvalitetnog mlijeka nakon termičke obrade i pasterizacije proizvodi tradicionalne i sušene sireve, domaće trapiste, jogurt i surutku od koza i ovaca. U radu mu pomaže petočlana porodica, a zaposlilili su i dvije porodice koje brinu o stoci dok je na katunima.

“Farmu smo oformili prije desetak godina i od tada u kontinuitetu uvećavamo broj grla. Time smo nastavili tradiciju našeg đeda koji nam je ostavio u nasljedstvo veliki imetak, otac ga je kasnije uvećao, tako da sada raspolažemo sa preko stotinu hektara zemlje. Imanje se nalazi u mjestu Konjska rijeka koje dijeli Peštersku visoravan i Bihorski kraj. Tu sijemo žita za ishranu stoke. Od proljeća pa do kasne jeseni grla su na ispaši, gdje ima u izobilju kvalitetne i raznovrsne planinske trave. Tokom dana stoka je na slobodnoj ispaši, a nakon povratka sa ispaše dobijaju pojačan obrok”, priča Rastoder za Radio Crne Gore.

Problem oko predaje mlijeka koji je postojao do prije dvije godine, porodica Rastoder je razriješila izgradnjom sopstvene mljekare, što im je omogućilo preradu i otkup mlijeka i motivisalo da uvećaju farmu.

“Do prije dvije godine posjedovali smo samo farme, sa znatno manjim brojem grla, a sad u mljekari vršimo preradu i mlijeka otkupljenog od susjeda. Imamo kvalitetnu saradnju sa marketima Kompanije „Roda“, a poslujemo i sa hotelima na primorju i brojnim manjim marketima. Cilj nam je da uvećamo kapacitete, da unaprijedimo i zaokružimo proces proizvodnje, uz maksimalnu brigu o kvalitetu svih proizvoda”, ističe naš sagovornik.

Mladi farmer očigledno zna šta hoće, a ima i snage i odlučnosti da ostvari svoje ambiciozne planove.

”U želji da odgovorim postavljenim ciljevima obišao sam više zemalja u regionu i Evropi, da vidim kako to rade oni što imaju bogatu tradiciju i punu odgovornost prema poslu i prema proizvodnji. Shvatio sam da ovdje ima resursa, posebno kad je riječ o proizvodnji zdrave hrane, ali da mi moramo uložiti znatno više truda, jer u odnosu na evropske prilike radimo u osjetno složenijim uslovima. Nekontrolisan uvoz otežava plasman proizoda domaćim proizvođaćima, pa bi uvoz trebalo ograničiti na onoliko koliko damaći proizvođači ne mogu da obezbijede”, primjećuje Rastoder.

„Radmančić milk“ ima kooperanate na širem području sa kojeg otkupljuje mlijeko, a ove godine planira da osnuje četvru farmu koza jer je, kako kažu, još uvijek malo proizvođača tako traženog i kvalitetnog kozjeg mlijeka. U Petnjičkom kraju ima deset do petnanest farmi koje se ozbiljno bave tim poslom, kao i dvije farme ovaca od po dvjesta do dvjesta pedeset grla.

“Cijenim napore koje naša država čini na unapređenju sela i poljoprivrede, mislim da bi ta podrška trebala da bude i još izdašnija i efikasnija. Isto tako, apelujem na mlade da potraže svoju budućnost u ovoj oblasti, jer tu, posebno u organskoj proizvodnji, postoje ozbiljne šanse i ima dovoljno prostora”, poručuje ovaj ugledni domaćin.

PREUZETO SA PORTALA RTCG