AGOVIĆ: MINISTARSTVO KULTURE PODRŽALO DVA PROJEKTA U PETNJICI

Samir Agović

Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture u ovoj godini, lokalna uprava će realizovati dva vrlo značajna projekta. Jedan od projekata se tiče varolizacije turističkog i arheološkog potencijala lokaliteta Torine, gdje je Ministarstvo kulture opredijelilo 20.000 eura. Krajem prošle godine je bivši ministar kulture boravio u radnoj posjeti u Petnjici i u razgovoru sa predstavnicima iz loklane uprave, prepoznao da lokalitet Torine ima veliki potencijal kako u turističkom tako i u arheološkom smislu i da može da bude značajna destinacija na turističko – arheološkoj mapi Crne Gore.

„Na osnovu naše inicijative, ministarstvo je opredijelilo ova sredstva, a nosilac posla će biti Polimski muzej iz Berana. Treba da imamo u vidu da je Polimski muzej iz Berana već u nekoliko navrata radio ispitivanja i istraživanja na ovom lokalitetu, a on ima i stručne ljude. Tu prije svega mislim na gospodina Peđu Lutovca koji je kao stručnjak prepoznatljiv šire od našeg regiona. Očekujemo, čim se stvore povoljni vremenski uslovi da će se krenut u realizaciju ovog projekta“, kazao je za portal radija Samir Agović, predsjednik opštine Petnica.
Drugi značajni projekat koji je podržan od strane vladinih institucija jeste osnivanje gradske biblioteke i za taj projekat je Ministarstvo kulture odobrilo iznos od 10.000 eura. Inače, osnivanje gradske biblioteke je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i ono što se može očekivati u toku ove godine jeste da Petnjica dobije gradsku biblioteku. Onog momenta kada opštinske službe se isele iz prostorija Centra za kulturu i pređu u prostorije novog administrativnog centra, Centar za kulturu će dobiti neophodan prostor za otvaranje biblioteke.

„“Vrlo je značajno da jedna sredina kao što je naša ima biblioteku, vrlo je značajno da se vratimo čitanju i da će otvaranje ove biblioteke zasigurno značiti jedan naš novi odnos prema čitanju. Svedoci smo da je čitanje u zadnje vrijeme, zbog svega ovog što se dešava na polju tehnike i tehnologije, u nekoj mjeri i zapostavljeno. Obaveza svih nas, posebno u lokalnoj samoupravi i školskog sistema jeste da insistiramo da se vratimo čitanju knjiga jer, samo dobra knjiga i sadržaj iz tih knjiga nas može oplemeniti i edukovati i može nas učiniti da budemo svi obrazovaniji, da budemo svi civilizovaniji i produhovljeniji, a to je jedino moguće ukoliko se bavimo čitanjem“, zaključio je Samir Agović za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ