ZK BIHOR: POMOĆ UGROŽENIMA OD POPLAVA U PETNJIČKOM KRAJU

Poplave ne donose samo mulj u naše avlije i okutnjice, već mutna voda pomaže da se razbistri naša svijest o odnosu prema nama samima. Poplave koje su nedavno pogodile malu i, prije svega, siromašnu opštinu Petnjica, pokazale su da sve ima svoju cijenu, pa i nemarnost žitelja ovoga kraja koji smatraju da sve što njima ne treba – pripada rijekama i potocima u njihovom najbližem okruženju; od konzervi do šporeta i starih automobila. A to da su rijelke i potoci krvotoci njihovog života, postaje jasno tek kada se izliju iz svojih korita i navale prema njihovim kućama i imanjima.
Tako je bilo i ove godine kada su se rijeke u petnjičkoj opštini: Popča, Radmančica, Vrbička rijeka i nekoliko potoka, poslije višednevnih padavina, izlili iz svojih korita i mutni valovi stali nositi brižno sakupljanu ljetinu, zimnice, a ponegdje je u svoje mutne brzake sjurila i pokoje grlo stoke – krupnoga i sitnoga zuba.
Iseljenici iz petnjičkog kraja i drugih krajeva sa sjevera Crne Gore okupljeni oko ZK „Bihor“ u Luksemburgu ne gledaju ravnodušno na nesreću koja je zadesila njihov zavičaj. Naime, Upravni odbor ovog udruženja održao je svoju redovnu sjednicu 24. 11. ove godine gdje je glavna tačka dnevnog reda bila Pomoć ugroženima od poplava u opštini Petnjica.
Odlučeno je da se uputi apel svim dobronamjernim ljudima širom svijeta da imaju na umu da su mahom siromašna domaćinstva u ovom kraju ozbiljno pogođena poplavama, a zima je na pragu! Mnogi su ostali bez svega. Iste večeri na sastanku se, od članova UO ZK „Bihor“ i drugih koji su se zadesili u prostorijama kluba, prikupilo oko 2.000 eura, a akcija prikupljanja je u toku, te se ovim putem mole svi koji razumiju ljudsku nevolju i muku nastalu elementarnim nepogodama koje su pogodile petnjički kraj, da se pridruže akciji pomoći i da što prije doniraju svoja sredstva ugroženom kraju.
Pomoć se prima u prostorijama ZK „Bihor“ svakim danom, osim ponedjeljkom kada su prostorije kluba zatvorene, od 9:00 do 13:00h i od 18:00 do 24:00h, nedjeljiom od 9:00 do 24:00.
Ne zaboravimo: Na muci se poznaju junaci!
F. S.