MUGOŠA POSJETIO PETNJICU

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Budimir Mugoša sa saradnicima posjetio je opštinu Petnjica i sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem razgovarao o aktuelnim problemima koje ova opština ima i koje treba da se riješe. Tu se prije svega misli na otkup mlijeka, razvoju seoske infrastrukture, izgradnji vodovoda kao i o mogućnosti da se kroz kreditiranje, poljoprivreda podigne na još veći nivo.

„Upoznao sam ministra Mugošu o sredstvima koja smo predvidjeli kapitalnim budžetom naše opštine i u kojem pravcu su ta sredstva usmjerena. Tu prije svega mislim na asfaltiranje puteva na seoskom području, nasipanje puteva, izgradnje mostova kao i rešavanju vodosnabdijevanja. Na to mislim kako nastavak radova na ovom velikom vodovodu koji smo započeli, tako i o rešavanju pojedinačnih zahtjeva od strane našeg stanovništa koji su se obratili našoj lokalnoj samoupravi i to je bila prilika da jednom dijelu poljoprivrednih proizvođača koji izlaze na katune riješimo pitanje vodosnabdijevanja“, izjavio je za portal Radija Petnjica Samir Agović nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede.

Na sastanku je konstatovano da u narednoj godini, kroz državni budžet, treba više sredstava opredijeliti za vodovod.

„Takođe smo upoznali ministra da ćemo ovih dana nastaviti radove na vodovodu, a sada smo u fazi obezbjeđivanja još kilometar vodovodnih cijeni i očekujem da, ukoliko vremenske prilike dozvole, za koji dan da opet pozovemo vojsku Crne Gore kako bi i taj dio posla obavili. Razgovarali smo o otvaranju selekcione službe u našoj opštini. I sam ministar je konstatovao da je jako dobro što u Petnjici ima poljoprivredna škola i što imamo priliku da sami školujemo kadar koji će imati priliku da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na kvalitetan način“, izjavio je Samir Agović.
Na ovom radnom sastanku se još govorilo o problemu koji se odnosi na naknadu šteta nastale usled napada divljači i elementarnih nepogoda i konstatovali da ministarstvo poljoprivrednim proizvođačima ovoga kraja treba da odobri određenu količinu novčanih sredstava kako bi štetu nadoknadili. Ministar je iskazao spremnost da pomogne Petnjičkim proizvođačima i da budu, zajedno sa opštinom, dobar partner njima.
Ono što je konstatacija ministra Mugoše to je da Petnjička opština ima izuzetan poljoprivredni potencijal i da je ministarstvo i lokalna samouprava u periodu od kada je Petnjica povratila status opštine, uradili dosta toga na razvoju poljoprivrede ovoga kraja i stvaranje kvalitenih uslova za poljoprivredne proizvođače.

D.B.