POBJEDA: NI MANJE OPŠTINE, NI VIŠE KANDIDATA ZA POSLANIKE

Petnjica

Petnjičani će prvi put od kako je ovaj gradić postao samostalna opština 16. oktobra imati priliku da biraju poslanike u parlamentu Crne Gore. Ovoga puta biće tu i motiv više da se toga dana pojave u što većem broju na biralištima. Naime, od 17 izbornih lista za poslanike, koliko ih je predato Državnoj izbornoj komisiji Petnjičani, ili oni koji vode porijeklo iz ovog kraja, nalaze se na osam. Ni manjeg grada ni više poslaničkih kandidata.

Najviše kandidata za poslanike iz Petnjice je na listi Bošnjačke demokratske zajednice 10, a najmanje, po jedan, je na izbornim listama DPS-a i Pozitivne Crne Gore.

Jedini Petnjičanin koji je nosilac neke izborne liste je dr Smajo Šabotić koji predvodi listu Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde. SDP je Almira Rebronju stavio na peto mjesto, a tu su još četiri kandidata za poslanike iz Petnjice: 35. Enver Rastoder, 76. Selma Adrović i 81. Rifat Rastoder. Predsjednik Skupštine opštine Petnjica i lokalnog odbora BS Adnan Muhović je 9. na listi Bošnjačke stranke, 21. Ervin Duraković, 39. Irfan Agović, 42. Rifat Agović, 59. Hakija Muratović i 66. Aldin Muratović. Drugi na listi Bošnjačke demokratske zajednice je Almir Muratović, a ostalih 9 Petnjičana, Almir Pljakić, Mensud Adrović, Ferid Pramenko, Enko Korać, Sead Muratović, Suad Ajdarpašić, Kemal Korać, Nusret Agović i Irnesa Adrović, raspoređeni su do 48. mjesta. Na 74. mjestu na izbornoj listi Demokratske partije socijalista je Petnjičanin Mehmed Adrović. Socijaldemokrate su 27. mjesto povjerile mr Safetu Koraću, a 48. Isljamu Ćemanu, dok je Pozitivna Crna Gora na 30. stavila Sabaheta Novalića. Povjerenje dvojici kandidata porijeklom iz Petnjice ukazala je i koalicija ,,Ključ“. Na njenoj listi su Šerbo Rastoder i Šeko Čilović, međutim kao kandidati mjesnih odbora Bara i Berana.
-Petnjičani se na ovim izborima neće opredjeljivati time ko je na listi i na kojoj je poziciji, već za program i za ono što je najbolje za Crnu Goru. Siguran sam da će moji sugrađani dati apsolutnu podršku Demokratskoj partiji socijalista, jer na osnovu svega što smo do sada postigli znaju da je platforma koju nudi ova partija apsolutno najbolja, realna i ostvarljiva-kaže za Pobjedu Samir Agović, predsjednik opštine Petnjica. On, kako ističe, ne potcjenjuje političku konkurenciju, ali je ubijeđen da u Petnjici u izbornoj utakmici nema šanse sa DPS-om, najorganizovanijom i najjačom partijom.

-Razlog je to što smo sve što obećali ili realizovali ili je u fazi realizacije. Većina građana zna da imamo jasnu viziju i jasan koncept razvoja Petnjice, a za to je potrebno vrijeme, kadrovi i finansijski potencijal. Počeli smo sa 130.000 eura budžeta, a sada je on 1.140.000 eura. Imamo i snažnu podršku Vlade Crne Gore za realizaciju naših razvojnih programa kaže Agović.

O šansama koalicionih partnera DPS-a na lokalnom i državnom nivou, na ovim izborima u Petnjici Agović ističe: „Bošnjačka stranka ne može ponoviti rezultat sa lokalnih izbora jer nijesu zavrijedili dovoljno povjerenja Petnjičana zbog činjenja, bolje reći nečinjenja, i ponašanja na ovdašnjoj političkoj sceni tokom mandata. Petnjičani će prepoznati i ovoga puta DPS kao partiju sa najviše kredibiliteta, jer žele da budu integrativni dio naše države Crne Gore i prihvataju naš građanski koncept države.“

Predsjednik Odbora Bošnjačke stranke Petnjica i predsjednik lokalnog parlamenta Adnan Muhović, s druge strane, ubijeđen je da će njegova stranka ostvariti bolji rezultat na ovim parlamentarnim izborima nego 2012. godine i da se bez ove stranke neće formirati nova vlast u Crnoj Gori.

-Na ovim izborima, iako su parlamentarni, a ne lokalni, u Petnjici će se glavna bitka za naklonost Bošnjaka voditi između DPS-a i Bošnjačke stranke. Bez obzira što smo u koaliciji i na državnom i na lokalnom nivou, velika je polarizacija i borba za svaki glas između naše dvije stranke. To će pokazati rezultati izbora. DPS će ovdje biti po snazi prva, a Bošnjačka stranka druga. Svi drugi učesnici u izbornoj utakmici su nebitni kaže za Pobjedu Muhović. Na pitanje zašto su na listi BS izostala neka imena istaknutih funkcionera ove stranke, Muhović kaže: ,,Zivot ide dalje. Nije se to desilo zato što smo nezadovoljni njihovim radom. Naprotiv, zadovoljni smo radom predsjednika Skupštine Sulja Mustafića i našeg političkog direktora, ali on je bio poslanik u dva mandata. Umjesto njega će Podgoricu, Bar i Ulcinj predstavljati doktor Nedžad Drešović. Ko zna, možda Suljo Mustafić bude na poziciji koja je veća od one koju je do sada obavljao”.

Muhović je siguran da će nakon 16. oktobra pozicija Bošnjačke stranke biti mnogo bolja jer će, kako kaže, imati veće učešće u izvršnoj vlasti.

-Ubijeđen sam da ćemo imati dva ili više ministra i po dubini na značajnim pozicijama mnogo više predstavnika i više poslanika. Uspjeh bi bio četiri poslanička mjesta, a neuspjeh dva. Međutim, to se neće desiti – kaže predsjednik petnjičkog parlamenta.

Zoran DARMANOVIĆ