POSJETA MINISTARA: AFIRMACIJA KULTURNE BAŠTINE BIHORA

Pavle Goranović, ministar kulture i dr Suad Numanović, ministar ljudskih i manjinskih prava posjetili su Petnjicu i sastali se sa predsjednikom Opštine, Samirom Agovićem. Ministri su sa predsjednikom Agovićem razgovarali o unapređenju i jačanju saradnje opštine i resornih ministarstava. Prije svega sa ministrom kulture se vodio razgovor o unapređenju i afirmaciji kulturne baštine na području petnjičke opštine što je interes kako opštine tako i države.

“Mogu reći da smo dobili jednu snažnu podršku od ministra za kandidovanje projekata koji se tiču iskorištavanja potencijala koje imamo u oblasti kulture na području naše opštine. Tu prije svega mislim na bihorski ćilim kao nematerijalno kulturno blago, da zaštitimo staru Petnjičku džamiju kao spomenik od izuzetne važnosti i naravno, izuzetno vrijedno arheološko nalazište Torine. Između ostalog dogovorili smo kako ćemo u narednoj godini razvijati na što bolji naćin odnose između naše opštine i ministarstva kao i stvaranje kvalitetnih kulturnih programa. Naravno da je bilo prilike i da istaknemo  ministru naše zadovoljstvo, ali i zadovoljstvo naše publike za Bihorsko kulturno ljeto koje smo i prošle godine na najbolji mogući način organizovali”, izjavio je za portal Radija Petnjica Samir Agović nakon sastanka sa ministrom Goranovićem i istakao da je posjećenost ove manifestacije zapravo još jedan pokazatelj da treba raditi dodatno na afirmaciji kulturnog stvaralaštva ovog kraja.

Kako kaže predsjednik Agović, ministar je shvatio da Petnjica jeste zavrijedila pažnju i da će ministarstvo kulture voditi računa o interesu Petnjice što je interes i države Crne Gore. “Naime, mi smo više puta istakli da nam je posebna želja i namjera da naša kulturna stvaranja i dešavanja u Petnjici budu indirektni dio kulture Crne Gore, jer ukoliko želimo da se kulturno uzdignemo i kulturu uzmemo kao našu svakodnevnicu, onda sasvim sigurno smo na dobrom putu, a mi to zaista u tome i istrajavamo. Zatim smo govorili o potrebi osnivanja biblioteke u sklopu Centra za kulturu. Nadam se da će da se stvore prostorni uslovi, odnosno kada se lokalna administracija premjesti u novu zgradu da će u domu kulture biti više prostora i sasvim sigurno moći osmisliti osnivanje biblioteke. Takođe smo govorili o potrebi, odnosno o našem razmišljanju da se organizuje regionalni muzej. Kako bi taj regionalni muzej pokrio više opština koje zauzimaju ovaj sjevernoistočni dio naše države i kako bi ta bogata kulturna riznica na bolji način bila realizovala, čuvana i održavana i predstavila i kao turistička ponuda, ali i kao značajan segment kulture  i kulturnog stvaralaštva i bogastva ovog prostora koji sasvim sigurno posjeduje i obiluje izuzetnim vrijednostima kada je u pitanju kultura” kazao je Samir Agović i dodao da je i sa ministrom Numanovićem bilo razgovora o onom što spada u domen Ministarstva koje on predstavlja i da je zaključak da i u ovoj oblasti kao i u svakoj drugoj mora postojati indirektna veza i rad kroz sistem same Vlade, jer će tada efekti biti mnogo veći.

DENIS BOŽOVIĆ