FILM SEADA ŠABOTIĆA OSVOJIO NAGRADU ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

Na upravo završenom “Omladinskom film festivalu”, koji je održan od 25. do 28. avgusta u Sarajevu, film mladog reditelja Seada Šabotića, studenta treće godine FDU sa Cetinja, sa Studijskog programa Filmska i TV režija, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film. Nagrađeni dokumentarac “Revolucionarni Dom”, Šabotićev završni rad na predmetu Dokumentarni film (prof. Vladimir Perović), bio je uvršten selekciju “Takmičarski dokumentarni”, uz još sedam filmova.

Početkom juna ove godine, na DokuMA festivalu u Makarskoj/Hrvatska, film je nagrađen specijalnom nagradom žirija za dizajn, a za spoj audio-vizuelnog dobio je pohvalu.

Stučni žiri u čijem sastavu su bili Marina D. Richter, Neil Young, Sead Kreševljaković i Elmir Jukić, je nakon sagledavanja svih projekcija, donio odluku da se nagrada dodijeli “Revolucionarnom Domu” i Šabotiću.

Film se može svrstati u eksperimentalne dokumentarce, a govori o zapuštenom čeličnom i betonskom spomeniku ex Jugoslavije, smještenom u centru Nikšića. U tom monumentalnom zdanju oslikava se sudbina revolucionarne borbe, a umnogome i naša realnost. Reditelj se u neobičnim audio-vizuelnim detaljima poigrava sa sudbinom i odnosom društva prema Domu revolucije, paralelno pokušavajući da ukaže da je Dom mnogo više od razorenog objekta…

Nagrade, osim Šabotića, dobili su i: film “Samo Guraj” reditelja Arnesa Hamzića u kategoriji “Najbolji kratki film”, i u kategorijama za najboljeg glumca odnosno glumicu, Dževad Crnčalo (“Samo Guraj”), i Hiftu Quasem (“Tehzeeb”).