ZAKON JE TU, KOMUNALNA POLICIJA NA POTEZU

Danas je stupio na snagu Zakon o komunalnim djelatnostima koji propisuje novu kaznenu politiku u ovoj oblasti. To znači da će petnjički komunalni policajci od danas moći da kažnjavaju svakog ko je prao veš, kupao se, pojio stoku, prao kamione ili auta sa vodoizvorišta, ložio vatru i palio granje i lišće. kazna za te prestupe je od 150 do 1.500 eura.

Ista kazna predviđena je i za one koji uništavaju saobraćajne znakove, prljaju ograde, stubiće, žice, klupe, sprave za igru, gnijezda, kućice za ptice, rasvjetu, kidaju ili vade cvijeće.

Ukoliko se odlaže otpad na obalama, i koritima rijeka, na putevima ili pored njih slijedi kazna od 1.500 do 7.500 eura. Za narušavanje komunalnog reda bukom slijedi ista kazna, kao i obaranje i uklanjanje drveća, kidanja grana, šiblja bez odobrenja, te zabijanjem eksera i klinova u stabla. Ista kazna predviđena je i za lijepljenje plakata po fasadama zgrada, stablima, parkiranje na zelenim površinama, kao i ukoliko kopa i odnosi zemlju, humus, kamen ili pijesak.

Zakon predviđa da građani koji sa gradilišta izlaze na javni put moraju prvo oprati točkove automobila jer ukoliko to ne urade platiće kaznu od 1.500 do 7.500 eura. Isto će proći i oni koji budu prekopavali javnu površinu zbog instalacija bez saglasnosti.

Ovo je samo dio novih kazni predviđenih za stare prekršaje. Potrebno je samo da komunalna policija radi svoj posao i procisuira one koji su nemarni prema javnom dobru.