KUD “BIHOR” ODUŠEVIO NA FESTIVALU U JAJCU

KUD BIhor u Jajcu

Kulturno -umjetničko društvo Bihor vratilo se sa četvorodnevne turneje po Bosni i Hercegovini u okviru koje je učestvovalo na VII Međunarodnom festivalu koji je održan u Jajcu na poziv kulturno –umjetničkog društva “Stari grad”. Pored KUD-a iz Petnjice i domaćina  na festivalu  su učestvovali i KUD “Osman Rašidović – Brka” iz Brčkog, KUD “Nikola Kokoša” iz Šipova, KUD “Šeher” iz Palanke kod Brčkog, KUD “Omladinski klub” Prozor.

Inače KUD Bihor je prvo kulturno umjetničko društvo iz Crne Gore koje je  nastupilo u istorijskom gradu Jajcu, i svojim je koreografijama  oduševilo sve prisutne u prepunoj  sali  Domu kulture.

“Obišli smo Plivska  jezera i vodopad na rijeci Plivi koji se nalazi u samom centru grada, Muzej II Zasijedanja AVNOJ-a , džamiju Sultanije Esme ,tvrđavu i katakombe (podzemna građevina izdubljena u živoj stijeni u periodu  s kraja XIV i početkom XV ),  kao i Hram boga Mitre, čiji spomenik datira iz III vijeka nove ere u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika taurotonije (ritualnog žrtvovanja biika koje je svojstveno mitrističkom ritualu) . Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti – Mitra, koji je tokom 2015. godine posjetilo oko 7.000 turista i a pronađen je 1931.  Zahvalnost pored predsjednice i članova društva dugujemo i porodicama  koje su jednu noć ugostile naše članove dok smo  preosostale dvije noći bili  smješteni u elitnom hotelu “Turist” čijem osoblju se takođe zahvaljujemo”, sumirao je utiske Sinan Tiganj, predsjednik KUD “Bihor”.

On je dodao da je ekspedicija iz Petnjice u povratku  posjetili džamiju sa dva minareta u Kalibunaru u opštini Travnik, u kojoj se inače nalazi 18 džamija.

“Tu nam je Aljo ef Cikotić, rodom iz Trpezi, priredio srdačan prijem i održao kratko  istorijsko i vjersko prdavanje. Inače ova džamija za 700 klanjača, u svom sastavu ima veliku  halu za sastanke  sa 140 mjesta, internet  učionice, salu za izvođenje predstava, divanhanu i druge sadržaje.  Pored Travnika smo svratili u Sarajevo i obišli Baščaršiju”, kazao je na kraju Tiganj.