HAKIJA MURATOVIĆ: NEMA VOLJE DA SE NEŠTO RIJEŠI, SVAKO GLEDA DA SE KOME NE ZAMJERI

Hakija Muratović

Hakija Muratović, predsjednik skupštinskog Odbora za planiranje, direktor Zemljoradničke zadruge i član OO Bošnjačke stranke Petnjica je za “Radio Petnjica” rekao da je saobraćajna infrastruktura u centru Petnjice u katastrofalnom stanju te da je Odbor za planiranje imao incijativu da se ulica koja vodi pored džamije opredijeli kao jednosmjerna.

– Ovo je aktuelna tema već duži period. I sami ste svjedok tome. Mi koji smo ovdje rođeni i živimo, više to osjećamo i vidimo. Za rješavanje tih problema ne trebaju neka velika sredstva. Saobraćajna kultura je pod brojem jedan. Centar Petnjice mi sve više liči na nekadašnji put prema Peći gdje nijesmo mogli da se mimoilazimo. Odbor za planiranje stambeno komunalnu djelatnost i uređenje prostora, nekoliko puta je to pitanje postavljao i predlagao rješenja. Predlagali smo a i postigli dogovor da se taj tok saobraćaja, koji ide kroz centar Petnjice prema džamiji,  učini jednosmjernim, da se napravi neka vrsta kružnog toka. Da ulica koja ide od nekadašnje vunovlačare pored nekadašnje škole, Radija i Doma za kulturu bude dvosmjerna. Naravno da se uvaži struka i procijeni da li se auta mogu parkirati na jednu stranu sa kratkim zaustavljanjem. Mora se napraviti neki prostor pored Doma kulture za parkiranje za ljude koji dođu da posjete tu ustanovu.

Vi ste u vlasti a i svima je u interesu da se to riješi. Gdje je zapelo?

Zapelo je u institucijama, odnosno kod pojedinaca u Opštini, kod rukovodstva Opštine, odnosno kod predsjednika opštine. On je gazda porodice koji treba daje rasporede i smjernice ko šta treba da radi. Naše institucije ne funkcionišu punim kapacitetom a i vjerovatno nemaju ni mogućnosti. Ipak se radi o opštini u začetku. Međutim, ne trebaju tu neke velike pare. Kada smo predlagali i kandidovali da se taj kružni tok reguliše, bila je priča da je tender raspisan i da treba da se nabave saobraćajni znaci. Oni su došli, postavljeni i iskren da budem, možda je bolje bilo da onakve znakove nijesu ni postavljali. Ko vozi auto, ne može da pročita kuda koji pravac vodi, jer su sitno ispisani. Oni su primjereniji gore na Pločniku gdje treba da bude putokaz gdje je Lađevac ili Konjska rijeka, za pješaka ili nekog na konju pa ide polako i može da pročita. Ovi znaci su sramota. Petnjica nije zaslužila da se tako nešto minorno i mizerno postavi samo forme radi. To treba svima nama i na kraju krajeva, to je ogledalo Petnjice. Nije trebalo puno još doplatit da oni budu kvalitetniji.

Ali i Vi ste vlast u Petnjici pa zašto nešto ne promijenite?

Tačno je da participiramo u vlasti ali Bošnjačka stranka nije u izvršnoj vlasti i zato ne možemo da utičemo. To je u nadležnosti predsjednika opštine, odnosno, izvršne vlasti. Kao predsjednik Odbora sam zajedno sa članovima predlagao da se nešto čini na tom polju. Čak smo došli do stava da ćemo, ako se nešto ne desi u skorije, radikalnije djelovati. Međutim, odgovor je bio da smo tender raspisali i da će se završit. Na odboru smo imali čvrsto obećanje da će se za 15-tak dana to riješit, i od predsjednika i potpredsjednika Muslije Kalića. To je bilo u julu a stalo nam je bilo da to bude gotovo prije nego li dođu dijasporci, da mogu normalno da prođu džadom, šetaju. Međutim, oni dođoše i odoše a saobraćaj je ostao naša goruća tema.

Pa dobro, šta je rješenje, srušili ste samo Mišove loze u centru Petnjice?

Na Odboru smo pričali i o tome ali na Skupštini nije dolazila ta tema. Dosadilo mi je da pominjem tarabe u Petnjici. Bila je ta priča, da počnemo makar od tih taraba, drvarnika itd. Međutim, kada smo počeli s tim, to je bilo kao da smo otkrili neki novi kontinent. Tvrdim, s obzirom da živim ovdje i znam mentalitet ovih ljudi, da ne postoji volja da se bilo šta rješava a posebno ovoga oko komunalne i saobraćajne infratsrukture. To će inače biti najteže. Neće niko da se uhvati u koštac i da rešava te probleme da se ne zamjera. Iskren da budem, dosta se gleda i na partijsku strukturu.

U centru Petnjice ima objekata čiju su vlasnici članovi svih partija.

Ima svih stranaka, ali mislim da nema iz Bošnjačke stranke. Lokal Zemljoradničke zadruge, čiji sam ja direktor je legalan. Moj brat Kemo, koji drži kafe “Merak” je član DPS-a a ne iz BS. Jeste mi brat, bio je u SDA, ali su se promijenila vremena. Ali, na kraju krajeva, njegov objekat je legalan. Svi objekti koji su napravljeni u centru Petnjice, mimo objekta Zemljoradničke zadruge i Kema Muratovića su nelegalni i oni su na opštinskom i državnom zemljištu. Postoje zakoni i za takve objekte – da se naplaćuju tarife koje zakon nalaže. U Opštini najbolje funkcioniše poreska uprava odnosno oni ljudi koji se bave nošenjem poziva za naplatu poreza.

D.B.